Objavljena lista kandidata za prestižnu memorijalnu nagradu „Astrid Lindgren“

Memorijalna nagrada Astrid Lindgren nagrađuje autore, ilustratore, usmene pripovjedače i promotore čitanja koje su nominirane od strane svjetskih organizacija i biblioteka. Imena 263 kandidata iz 69 zemalja raširila su se na 6 kontinenata. Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH, od 2007. godine ispunjavajući sve uvjete, je nominacijsko tijelo za prijedlog kandidata iz Bosne i Hercegovine za Memorijalnu nagradu „Astrid Lindgren“ ( www.alma.se).

U čast sjećanja na Astrid Lindgren, autoricu za djecu, Švedska vlada je 2002. godine osnovala
internacionalnu nagradu „The Astrid Lindgren Memorial Award“. Ova nagrada se svake godine dodjeljuje
autorima, pripovjedačima, ilustratorima i promotorima čitanja predloženim od strane odabranih
nominacijskih tijela iz različitih zemalja svijeta. Nagrada je vrijedna 5 miliona švedskih kruna (približno 655
000 USD ili 530 000 Eura), što je znak da je dječija književnost i književnost za mlade vrijedna milione, a djeca
svijeta su vrijednija i od toga.

Žiri, na čelu sa predsjednicom Boel Westin, ima izazovan, ali ugodan zadatak svake godine ocjenjivati neke od najistaknutijih svjetskih kandidata i odabrati jednog laureata (ili nekoliko njih). Ove godine, ispred Bosne i Hercegovine kandidati su Marija Fekete-Sullivan, Elmira Mekić, Mirsad Bećirbašić i Šimo Ešić

Lista ALMA sadrži i žive legende i buduće zvijezde. Njihova djela sadrže prekrasne avanture i svakodnevna promatranja puna osjećaja i psihološkog uvida, briljantnu vizualnu umjetnost i šaljiva remek-djela. Lista uključuje i aktivnosti promocije čitanja sa nekoliko kontinenata čiji rad ispunjava kritično važnu funkciju za budućnost dječje književnosti na globalnom nivou.

„Sada više nego ikad, djeci i mladima treba pristup literaturi koja svijet stavlja u perspektivu. Lista ALMA ima fantastičnu širinu, kvalitet i raznolikost ”, kazala je predsjednica žirija Boel Westin.

Izvor: nub.ba

Nema poruka za prikaz