Očaravajući miris ljiljana protkan je vijekovima kroz našu Bosnu i Hercegovinu

Taj očaravajući miris Ljiljana protkan je vijekovima kroz našu Bosnu i Hercegovinu, još u srednjem vijeku počinje se pojavljivati Bosanski ili Zlatni ljiljan kao simbol Bosne.

Svojim vrlo specifičnim mirisom i oblikom ta endemična biljka raste na gorskim travnjacima i grmljem obraslim obroncima bosanskih i dinarskih planina.

Ljiljan nije samo ukrasna biljka već i biljka koja se koristila u liječenju mnogih bolesti, a od davnina predstavlja i simbol čistoće.

  • Poseban pečat jedinstvenosti i bio raznolikosti flore Bosne i Hercegovine daju endemične biljne vrste kojih je u Bosni i Hercegovini blizu 450, među koje spada i bosanski Ljiljan ili zlatni ljiljan, Lilium Bosniacum. On može narasti do 90 centimetara i na vrhu cvijetne stapke ima jedan dva do deset cvjetova, sumporno-žute boje sa prepoznatljivim smeđim bradavičastim mrljama – kaže Ermana Lagumdžija, viša kustosica i biologinja za cvjetnice.

Zbog svoje ljepote, privlačnog oblika i boje cvijeta često je predmet antropogenog uništavanja. 1996. godine tako se našao na popisu biljnih vrsta u crvenoj knjizi doktora Čedomira  Šilića koji je bosanskom Ljiljanu dao  status ugrožene i osjetljive vrste.

Hayat.ba

Nema poruka za prikaz