Od 2024. Ligu prvaka igrat će samo bogati i moćni

Udruženje evropskih klubova (UEC) ima određene planove o restrukturiranju Lige prvaka, a jedan od glavnih podrazumijeva poluzatvoreni sistem takmičenja u kojem bi 24 elitne ekipe imale zagarantovano učešće, prenosi ugledni New York Times. 

Četiri ekipe bi u to društvo dolazile kroz Evropsku ligu, dok bi samo četiri preostala mjesta bila namijenjena za kvalifikante, odnosno za timove iz istočne Evrope i još neke manje atraktivne lige zapadne Evrope.

Klubovi u novom sistemu Lige prvaka ne bi bili podijeljeni u osam grupa, već u četiri po osam ekipa, čime bi bili zadovoljeni apetiti bogatih za većim brojem mečeva s najjačima ili sebi ravnim protivnicima.

U tom sistemu u nokaut fazu išla bi četiri najbolja kluba iz svake grupe, dok bi svi ostali razigravali za opstanak tako da se sastav lige ne bi mogao mijenjati u velikoj mjeri.

Drugi rang evropskog takmičenja bi također brojao 32 kluba i među njima bi se svake godine tražila četiri nova učesnika Lige prvaka, a u tu Ligu bi četiri najslabije ekipe iz Lige prvaka i ispadale, prenosi Klix.

Eventualni treći rang brojao bi 64 kluba i okupljao bi one siromašnije, među koje bi spadali i klubovi s naših prostora, ali još nije jasno definisano kako bi se iz te lige napredovalo do Evropske lige.

Najveći broj bogatih klubova je podržalo ideju, čelnici Premiershipa i La Lige se protive jer smatraju kako će nacionalna prvenstva izgubiti na važnosti, dok UEFA-ini čelnici zasad šute i takve priče nazivaju špekulacijama.

Nema poruka za prikaz