Od ‘Pod zastavom Muhammeda’ do ‘Malcolm X’: 10 filmova koji daju pozitivan i tačan prikaz islama

Prikazi islama u holivudskoj i evropskoj kinematografiji već su desetljećima problematični, piše The National News, prenosi Senzor.ba.

Pa ipak, uprkos relativno malom broju većih produkcija s pozitivnim prikazima islama, one koje to ispravno urade često za rezultat imaju filmove prepune autentičnosti.

Ponekad se ovi istiniti prikazi suptilno rade kroz radnje lika, dok je u drugim slučajevima islam glavna tema radnje i njime se postupa dostojanstveno i tačno.

Od visokobudžetnih avantura i povijesnih epova do nezavisnih produkcija, ovih 10 filmova islam tretiraju s poštovanjem.

  1. ‘Pod zastavom Muhammeda’ (1976)

U vrijeme objavljivanja, ovaj epski film je slavljen – slično kao i Crni panter iz 2018. godine, koji je hvaljen zbog svoje raznolikosti – od strane brojnih muslimana koji su se mučili da pronađu bilo kakvu vjernu predstavu islama na velikom ekranu.

Režisirao ga je sirijsko-američki producent Moustapha Akkad, sa Anthonyjem Quinnom u glavnoj ulozi. ‘Pod zastavom Muhammeda‘ bilježi život poslanika Muhameda a.s. očima amidže Hamze ibn Abdul Muttaliba (Quinn).

Akkad se jako potrudio osigurati da je poslanik Muhamed a.s. prikazan u skladu s islamskim načelima. To je značilo da nije prikazano Poslanikovo lice, niti njegov glas. Umjesto toga, scene su snimane iz njegove točke gledišta, a Hamza i sporedni likovi ponavljali su njegove riječi.

  1. ‘Pustinjski Lav’ (1981)

Quinn i Akkad su se još jednom udružili prilikom snimanja biografskog filma o Omaru Al Mukhtaru, libijskom učitelju koji je podigao oružje da se odupre italijanskim trupama koje su okupirale njegovu domovinu na početku Drugog svjetskog rata.

Poput ‘Pod zastavom Muhammeda’, film je pun nijansiranih prikaza muslimanskih praksi, kao i arapskih i sjevernoafričkih kulturnih tradicija.

  1. ‘Malcolm X’ (1992)

Žustra biografija redatelja Spikea Leea o afroameričkom aktivistu Malcolmu X okrunjena je zadivljujućim glavnim nastupom Denzela Washingtona.

Govoreći na dubajskom festivalu On.DXB 2019. godine, Lee se prisjetio kako su on i Washington vrijedno radili kako bi osigurali autentičnost i tačnost filma. To je uključivalo dobijanje pristupa snimanju scena u Meki što je prava rijetkost, a i Washington je detaljno proučavao Kuran.

“Na njegovoj vilici nije bilo svinjetine ni alkohola”, rekao je Lee o pripremama Washingtona.

“Naučio je kako se moli na arapskom i proučavao je Kur'an i to je zato što je, po mom mišljenju, najinteligentniji glumac na svijetu.”

  1. ‘Robin Hood: Princ lopova’ (1991)

Nije česta pojava da lik pobožnog muslimana igra sporednu ulogu u velikobudžetnom akcijskom filmu. Pa ipak, to je slučaj u ovom blockbusteru iz 12. stoljeća u kojem Kevin Costner glumi Robina Hooda.

U njegovim avanturama pridružit će mu se Azeem, mavarski ratnik blagog izgovora (Morgan Freeman) čiji život i ponašanje definiše njegova vjera.

U tihoj sceni u kojoj dijete Azeema pita zašto mu je koža crna, ovaj se nasmiješi te odgovori “jer Allah voli čudesnu raznolikost”.

  1. ‘13 ratnik’ (1999)

U ovom filmu fikcije o arapu, muslimanu putniku kojeg su Vikinzi unajmili da brani njihovu domovinu od neprijatelja koji napada, ulogu stvarne ličnosti iz 10. stoljeća Ahmada ibn Fadlana, Antonio Banderas je utjelovio dostojanstveno i pronicljivo.

Često ponavlja muslimansku molitvu “nema Boga osim Allaha, a Muhammed je Njegov poslanik”, a u drugoj sceni uči Vikinga kako “pisati” ispisujući istu molitvu na pijesku.

U trenucima koji vode do posljednje bitke, Banderasov lik pada na sedždu kako bi dobio snagu za izazov koji predstoji.

  1. ‘Gospodin Ibrahim i cvijeće Kurana’ (2003)

Ova dirljiva francuska drama, izvorno nazvana ‘Gospodin Ibrahim i cvijeće Kur'ana’, smještena je u Pariz šezdesetih godina prošlog stoljeća i prati malo vjerovatno prijateljstvo između Mome (Pierre Boulanger), mladog francusko-židovskog dječaka iz porušenog doma, i Ibrahima (Omar Sharif), starijeg Turčina koji vodi susjednu trgovinu mješovitom robom.

Pronalazeći utjehu u Ibrahimovoj prisutnosti, Momo pomaže u trgovini i na kraju putuje s njim u Tursku kako bi naučio o njegovoj vjeri i kulturi.

  1. ‘Kraljevstvo nebesko’ (2005)

Ovo je epski film koji je donio prijeko potreban drugačiji pogled na križarske ratove. Pod objektivom reditelja Ridleyja Scotta, serija bitaka nije prikazana samo kao sukob civilizacija, već kao ona u kojoj su obje strane, unatoč razlikama, međusobno iskazale poštovanje i čast prema vjeri i tradiciji.

Prekrasna je scena kad se muslimanski ratnik Saladin, u zapovjednoj izvedbi sirijskog glumca Ghassana Massouda, prošetao ruševinama opustošene crkve i našao križ na podu.

Podiže je i s poštovanjem postavlja na oltar.

  1. ‘Tijelo od laži’ (2008)

Ova napeta špijunska drama, smještena na Bliskom istoku, u kojoj je glumio Leonardo Di Caprio, hvaljena je zbog autentičnih postavki, uloge i uvažavanja kulturnih nijansi arapskog svijeta.

Ključni dio radnje odnos je između službenika CIA-e Rogera (Di Caprio) i jordanske medicinske sestre Aishe, koju glumi iranska glumica Golshifteh Farahani.

Nadobudna romansa prikazuje se na način da se poštuje islamska i arapska tradicija – oba lika nikada ne razmjenjuju fizičku naklonost i često stoje ili sjede odvojeno.

U jednoj razmjeni ključeva, Aisha kritikuje Rogera kad se njegovi postupci učine vulgarnim, govoreći: “Moramo razgovarati o pravilnom načinu vođenja razgovora.”

  1. ‘Lov na losose u Jemenu’ (2011)

U ovoj šarmantnoj romantičnoj drami o britanskom morskom stručnjaku Alfredu (Ewan McGregor) koji putuje u Jemen u lov na divljeg lososa, duhovnost kojom zemlja obiluje ilustrira mještanin Sheikh Muhammed, kojeg glumi egipatski glumac Amr Waked.

Osim što je ljubitelj ribolova, šejhovim postupcima i mudrošću Alfred dobiva i detaljniji uvid u islam i regiju u cjelini.

  1. ‘Aladin’ (2019)

Muslimanskoj i arapskoj publici bilo bi oprošteno ako bi remakeu animiranog filma iz 1992. godine pristupili s određenim stupnjem nepovjerenja. Unatoč šarmu i duhovitosti, prvobitni je film bio prepun problematičnih i neobičnih stereotipa o regiji.

Nova verzija na neki je način riješila ovo predstavljajući izmišljeno kraljevstvo Agrabah u poštovanom svjetlu.

Dok je u animiranom filmu opisan kao “barbarski, ali hej, dom je”, nova verzija slika ga kao ponosnu zemlju punu kulture i blistavih minareta.

Za Senzor.ba prevedeno i prilagođeno sa The National News

0

Nema poruka za prikaz