Odlični savjeti: Haker otkrio kako da obrišete 99% svojih podataka s interneta!

Posljednjih se godina puno govori o zaštiti privatnosti na internetu, a ako ste zbog toga poželjeli potpuno nestati s interneta, niste jedini.

Jedan je programer koji se predstavio samo imenom Liam odlučio pomoći ljudima i na svom Twitteru korak po korak otkrio kako da obrišete 99,9 posto svojih podataka s interneta.

Otkrio je i da se on sam bavio hakiranjem i upadao u sisteme od svoje 11. godine.

Pronađite sve mailove koje ste ikad koristili

Prođite kroz sve mailove za koje se možete sjetiti da ste ih koristili u posljednjih 10 godina. Nađite lozinke jer će vam trebati kako biste se izlogirali s internetskih stranica na koje ste se ulogirali dok ste ih koristili.

Izbrišite stare profile na stranicama koje ste koristili 

Pretražite mailove po ključnim riječima “Sign up” ili “Welcome”. Ulogirajte se u svaku od tih stranica i obrišite profil.

Napominje da je za neke servise prvo potrebno obrisati sav sadržaj i poruke prije nego što se s njih odjavite jer je moguće da je nešto od toga arhivirano te će i dalje ondje ostati i nakon što ugasite nalog.

Maknite se s Googlea

Do sad ste već obrisali profil na Facebooku, ali ako guglate svoje ime i lokaciju, vjerojatno je da ćete naći još neke informacije o sebi. Tu Liam kao rješenje predlaže Google Console na kojem možete vidjeti koje aplikacije imaju pristup vašim podacima, ali i poslati im linkove na informacije o vama i zatražiti da se uklone.

Obrišite stare mail adrese

Obrišite sve mailove koje više ne koristite, ali sačuvajte one koji će vam još zatrebati. Na njima promijenite lozinke i sigurnosna pitanja. Također napominje da biste lozinke trebali mijenjati svakih šest mjeseci jer hakeri svakodnevno dolaze do novih podataka i koriste ih kako bi vas napali. Pripazite da nove lozinke ne budu slične starima jer će često kombinirati te podatke i lako doći do novih lozinki.

Zaštitite svoju internetsku vezu

Liam savjetuje korištenje nekog VPN servisa, ali onog koji ne prati što ste radili na internetu.

Index.hr

Nema poruka za prikaz