Odlika Ustavnog suda BiH: Bošnjačka djeca u Vrbanjcima diskriminirana

Učenici ove škole, zbog čega je podnesena žalba, uče samo srpski jezik, srpsku književnosti i srpsku historiju, zbog čega su se njihovi roditelji i žalili, tražeći godinama da u nastavni program bude unesena nacionalna grupa predmeta, jer su smatrali da su djeca na ovaj način diskriminirana.

Odlukom Ustavnog suda BiH utvrđeno je da im je povrijeđeno pravo iz Člana II/3.e Ustava BiH i Člana 6., stav I, Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Ovu informaciju potvrdio je za Avaz advokat Haris Kanjiža, ekspert za ustavno pravo, koji je i zastupao roditelje bošnjačke djece.

Utvrđeno je da im je povrijeđeno pravo na pravično suđenje pred sudovima u RS i povreda Zakona o zabrani diskriminacije i pravo na obrazovanje. U prijevodu, nad njima je vršena diskriminacija – rekao nam je Kanjiža.

On nam je potvrdio da je ovom odlukom Ustavni sud BiH ukinuo i presudu Vrhovnog suda RS i naložio da pod hitno donese novu odluku u skladu s Ustavom BiH.

Podsjećamo, priča o diskriminaciji nad bošnjačkom djecom u Kotor-Varoši traje još od 2013. godine, ali su sudovi donosili odluke da nema govora o diskriminaciji i nisu željeli prihvatiti prijedlog da budu uvedeni nacionalna grupa predmeta i nastavni plan i program iz ZDK.

Nema poruka za prikaz