Odluka u septembru: Hoće li Hrvatska nuklearni otpad, ipak, odložiti na granici sa BiH?

Nuklearka je u pogonu od 1981. godine, zajednička je, pa je zajednički onda i otpad koji je dosad proizvela Hrvatski ministar energetike i zaštite okoliša Tomislav Ćorić i slovenska ministrica infrastrukture Alenka Bratušek u septembru će u Ljubljani konačno objaviti odluku hrvatske i slovenske strane o tome hoćemo li nisko i srednjeradioaktivni nuklearni otpad iz elektrane Krško zbrinjavati u jednom, zajedničkom skladištu, koje Slovenci unatrag nekoliko godina planiraju u Vrbini pored Krškog, ili će se svatko pobrinuti za svoju polovicu, kod kuće.

Kako portal Express.hr neslužbeno saznaje, Hrvatska je donijela odluku da ide u gradnju svog odlagališta, na Trgovskoj gori u Sisačko-moslavačkoj županiji, blizu granice s BiH. Iako za pripremu i gradnju odlagališta ima još samo četiri godine, za sada nije napravljeno čak ni istraživanje uticaja na okolinu, pa je potpuno nejasno kako država planira u tako kratkom roku pripremiti preuzimanje nuklearnog otpada.

Nije, što će biti najveći problem, postignut niti konsenzus s lokalnim stanovništvom i s BiH, koji se žestoko protive dolasku otpada na Trgovsku goru. Slovenci zagovaraju ulazak Hrvatske u projekt Vrbina, pa im onda, može se čuti od dobro upućenih izvora, odgovara i bosanski protest.

Hrvatska i Slovenija imaju obavezu svoj dio otpada iz Krškog zbrinuti 2023. godine. Nuklearka je u pogonu od 1981. godine, zajednička je, pa je zajednički onda i otpad koji je dosad proizvela, i koji će nastajati sve do 2043. godine, kad NEK prestaje s radom. Slovenci svoje trajno odlagalište razvijaju pola kilometra od nuklearke, na lokaciji Vrbina, i u projekat zovu i Hrvatsku.

Hrvatska ih odbija, pa će, po svemu sudeći, otpad dovesti na Trgovsku goru.

“Pa nema još niti istraživanja uticaja na okolinu za mikrolokaciju, ključnog dokumenta. Nakon toga treba ići tek glavni projekt i građevinska dozvola, javno nadmetanje za izvođača pa tek radovi. Je li realno, na kraju 2019., sve to napraviti do 2023.”, retoričko je pitanje Nikole Arbutine, načelnika Općine Dvor podno Čerkezovca, u kojoj se protive dolasku otpada. “Nije lijepo sirotinju kupovati novcem”, odgovara načelnik na pitanje bi li milion eura bila dovoljna naknada stanovnicima. (Express.hr)

Nema poruka za prikaz