Održano ročište Osmanu Mehmedagiću, odbrana tvrdi: Priveden je nezakonito!

U Sudu Bosne i Hercegovine održano je ročište direktoru OSA-e Osmanu Mehmedagiću koji je priveden prije dva dana. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je određivanje jednomjesečnog pritvora, dok je odbrana zatražila da ga puste na slobodu. Oduka bi trebala biti poznata tokom dana.

Tužilac Oleg Čavka zatražio je pritvor za Mehmedagića zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i iz razloga što bi njegovo puštanje na slobodu moglo prouzročiti uznemirenje javnosti i građana, s obzirom na to da su, kako kaže, već evidentirani elementi narušavanja sigurnosti povezani s lišavanjem slobode navedenog osumnjičenog.

Senka Nožica, advokatica Osmana Mehmedagića, kazala je da nema krivičnog djela te da je njen branjenik uhapšen nezakonito.

“Smatramo da nema ni osnova ni sumnje da naš branjenik počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret i ne postoji pritvorski razlog da se zadrži. Hapšenje našeg branjenika je kroz određen medije najavljivano punih mjesec dana. Ako to nije diktirano određenim političkim utjecajem onda ne znam šta je. Ja uzimam sebi za pravo da kažem da jeste jer se radi o poziciji našeg branjenika koja je interesantna za preslagivanje vlasti”, kazala je Nožica.

Navela je kako je tužilac promašio temu potpuno.

“Argumentirali smo da nema djela jer nema zloupotrebe. Tužilac kaže da je on određenu diplomu učinio tajnom i time počinio zloupotrebu pribavljanjem imovinske koristi. Promašio je temu potpuno“, kazala je.

Na današnjem ročištu Tužilaštvo BiH je zatražilo i izuzeće sudije Tatjane Kosović.

N1

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Nema poruka za prikaz

0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare