Opomena Dodiku iz UN-a: Ulazak u NATO je želja naroda

  • Vjerujemo da Ured visokog predstavnika i dalje igra bitnu ulogu u Bosni i Hercegovini i ima punu podršku Ujedinjenog Kraljevstva, uključujući korištenje bonskih ovlasti ako i kada situacija zahtjeva. A razlog za to, mislim, očigledan je. Ima nekih ljudi, uključujući neke čelnike u Bosni i Hercegovini, koji žele učiniti sve što mogu kako bi zaustavili BiH da bude napredna i normalna država –  kazala je Pierce.

Kako kaže, Dejton zahtijeva da Bosna bude nezavisna država koja ima dva entiteta, Federaciju i Republiku Srpsku.

  • Ali, to ne postavlja entitete iznad države i zato, sve dok postoje čelnici u Bosni koji odbijaju priznati ili koji rade protiv tog vrlo važnog aspekta državnosti Bosne i Hercegovine koji je utvrđen u Daytonu, kodificiranog od ovog Vijeća i implementiranog tokom niza godina preko Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira, sve dok se nastavi taj antagonistički pristup prema Bosni kao državi, OHR i bonske ovlasti i dalje će biti neophodne. Stoga, želim naglasiti vrlo čvrstu podršku Ujedinjenog Kraljevstva vama, visoki predstavniče, i vašem timu – kazala je Pierce.

Podržala je usvajanje rezolucije kojom je Evropska unija ovlaštena da i narednih 12 mjeseci nastavi operaciju Althea.

  • Kako sam ja shvatila u Bosni i Hercegovini postoje određeni zakoni koji kodificiraju euroatlantske integracije, kako u pogledu EU tako i u pogledu NATO-a. Sigurno da postoje takve rezolucije i ovog vijeća, ali i brojne odluke Vijeća za provedbu mira i Upravnog odbora. A ta želja bosanskog naroda nikada nije poništena zakonom. Iako se lideri mogu protiviti tome jer su se predomislili ili to ne odgovara njihovoj političkoj retorici, zakoni i odluke koje je donijela BiH, a koje podržava i međunarodna zajednica, govore u prilog tome da BiH želi ići tim euroatlantskim putem. A ovo su bitke koje treba voditi demokratskim, a ne nedemokratskim putem kroz polemiku i demagogiju – kazala je ambasadorica Pierce.

Podsjetila je da su njihovi prethodnici dan za danom donosili mnoge rezolucije kako bi pokušali zaustaviti sukobe i vratiti stabilnost i mir u BiH.

‘Rat je trajao četiri užasne godine i zauvijek je izmijenio način na koji će UN čuvati mir. Godine 1995. kako smo to i danas mogli čuti, masakr u Srebrenici odnio je devet hiljada života muslimanskih muškaraca i djece, to je bio najgori masakr u Evropi nakon 1945. To nisu beznačajni događaji ni za Evropu, ni za Bosnu, a ni za Balkan’, zaključila je Pierce.

Nema poruka za prikaz