Osam grešaka s novcem koje ne bi trebalo da napravite

Kada je novac u pitanju, postoji osam velikih grešaka koje možete napraviti.

Čim dobijete platu, obratite pažnju na tih osam potencijalnih grešaka i izbegnite potencijalne nevolje.

Ovo je lista tih grešaka:

1. Ne pravite fond za hitne slučajeve

Fond za hitne slučajeve je sigurnosna mjera koja vam je potrebna prije nego što nevolja pokuca na vrata. U najmanju ruku, trebalo biste da imate uštedu od šest do devet mjesečnih zarada (po mogućnosti duže) na zasebnom bankovnom računu, što će vam biti dovoljno u slučaju da neočekivano izgubite posao, razbolite se ili imate druge nepredviđene troškove.

2. Kasnite u isplatama obaveza

Svakog meseca vaš bi cilj trebalo da budu pravovremena plaćanja obaveza i to u cjelosti. U suprotnom, možete se suočiti sa kaznama, zateznim kamatama, što će negativno uticati na vašu kreditnu sposobnost. Da biste izbjegli kašnjenje uplata, aktivirajte trajni nalog, jer će vam automatsko plaćanje uštedjeti vreme, novac i poštedjeti vas bespotrebne frustracije.

3. Preskakanje obaveza

Ne preskačite obaveze koje vam se čine manje bitnim u tom momentu. Bez obzira da li se radi o pozajmici, kreditu, kreditnoj kartici ili hipoteci, imate kontinuiranu obavezu da izmirujete obaveze. Kada preskočite plaćanje, suočićete se sa neželjenim troškovima. Takođe će vas u banci smatrati nedostojnim klijentom što vam može napraviti problem prilikom sljedećih zaduženja.

4. Nova zaduženja

Imate postojeće obaveze a treba vam još novca. Ne zadužujte se ponovo. Ako morate, provjerite još jednom trenutne obaveze i u novi dug uđite pažljivo i što prije ga izmirite.

5. Kupovanje stvari koje vam nisu potrebne

Bilo novu majicu ili novi stan – stvari koje vam nisu neophodne u ovom momentu prosto zaboravite. Posebno kad su stambeni krediti u pitanju – uživanje u komforu svog stana često podrazumijeva grcanje u dugovima. I to dugoročno.

6. Ne refinansirajte postojeće dugove

Svi smo uzimali potrošačke kredite ili trošimo minus po tekućem računu. Važno je da uvijek imate kontrolu nad tim dugom, jer se olaka potrošnja brzo pretvori u dužnički teg kojeg se teško osloboditi.

7. Ne štedite za stare dane

Uplaćujte novac za štednju, odnosno privatnu penziju. Kad god da se penzionišete, državna penzija vam neće biti dovoljna za normalan život. Izdvajajte koliko možete za što bezbrižnije “stare dane”.

8. Lako koristite kreditnu karticu

Kreditne kartice mogu biti izvrsno finansijsko sredstvo, ali je skupo. Ako imate dug na kreditnoj kartici, kamatna stopa može biti 10-20 odsto ili čak više. Jedna je mogućnost da konsolidujete dug na vašoj kreditnoj kartici keš kreditom i riješite ga se po nižoj kamati. Gotovinski (keš) kredit je mnogo jefitniji i dobro ga je iskoristiti za trenutna, skupa zaduženja.

(b92)

Nema poruka za prikaz