Otvorena izložba fotografija ‘Tvrđave u dolini Bosne’

Podijelite ovaj članak:

Nastala je u okviru redovne postavke Muzeja grada Zenice, a kustos te institucije Emir Porča je kazao da je želio posjetiocima približiti kulturno-historijsko blago sa što manje teksta ali sa što više konkretnih informacija zasnovanih na naučnim dokazima.

„Činjenica da su tvrđave u BiH zapuštene, poput tvrđave Visoki. Naše tvrđave predstavljaju kulturno-historijsko blago BiH, samim tim, kada bi bile obnovljene, bile bi najveće turističke atrakcije“ – istakao je Porča.

Ima i pozitivnih primjera, dodao je Porča, poput tvrđava Vranduk i Tešanj, koje su obnovljene i danas su magnet za turiste, historičare i istraživače.

Direktor Festivala Sarajevska zima Ibrahim Spahić podsjetio je da dolinom Bosne srednjevjekovni gradovi, tvrđave, svjedoče o autentičnosti i povijesti BiH, njenom urbanom kontinuitetu.

„Postoji nasušna potreba da danas obnovimo te gradine, tvrđave, materijalne dokaze naše povijesti zato što oni svjedoče o Bosni, načinu života, organizaciji jedne od najbogatijih srednjevjekovnih država na prostoru jugoistočne Evrope i Mediterana“ – kazao je Spahić.

Ovo je već peta izložba Muzeja grada Zenice, a u Sarajevu će biti postavljena sedam dana.

Izložba je otvorena u okviru Festivala Sarajevska zima „Buka i bijes“, a organizatori su Hrvatsko društvo za znanost i umjetnost Sarajevo.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x