Ovih 9 namirnica mogu biti opasne po zdravlje ako ih jedete podgrijane

Kuhanje za dva dana i podgrijavanje hrane je jako praktično, koja prezaposlena žena za tim ne bi posegnula!

Osim što štedimo novac, štedimo i nadasve dragocjeno vrijeme. Međutim, budite oprezni: ako ove namirnice ugrijete po drugi put, morate paziti na sljedeće stvari.

Kad se žurite, a ostala vam je hrana od jučer, onda je mikrovalna pećnica naš najomiljeniji kućni aparat. Zagrijati, jesti, gotovo!

Međutim, sjećate li se još riječi svoje bake koja vas upozoravala da određene namirnice – poput gljiva, špinata ili krompira – ne smiju podgrijati?

U tome je mnogo istine, neke namirnice nisu ni okusom dobre kad su podgrijane, a mogu izazvati i želučane tegobe pa je najbolje cijelu priču izbjeći. Ipak, ako vam je žao baciti nepojedenu hranu (a kome nije?), čak i za “rizične” namirnice vrijedi općenito pravilo: kanite li ih sutra jesti, najbolje ih je što brže spremiti u frižider, čim se ohlade nakon kuhanja. To će pomoći.

Jedna stara kuhinjska mudrost kaže da se gljive ne smiju podgrijavati. Naime, gljive imaju visok udio vode i bjelančevina te su zbog toga idealna podloga za mikroorganizme i ako ostanu duže vremena na sobnoj temperaturi, u njima se mogu stvoriti otrovne tvari. Zbog toga ih obavezno treba držati u frižideru te potrošiti unutar 24 sata, mada je ljudima osjetljivija želuca i u tom slučaju od gljiva loše.

Špinat, blitva, cikla i celer

Špinat prirodno sadrži puno nitrata koji se kod zagrijavanja na visoke temperature pretvara u otrovni nitrit. Zato su nam još bake govorile da je špinat jedno od onih jela koje je najbolje pojesti odmah, čim je pripremljeno, a ako vam nešto ostane, najbolje je to baciti.

Slično je i kod drugih sorti povrća koje sadrže nitrate – poput cikle, celera ili blitve. Želite li kuhani špinat ili blitvu sačuvati za neki drugi put najbolje ih je samo ocijediti od vode u kojoj su se kuhali i zabrznuti u što kraćem roku.

Jaja

Ugrijati jaja nakon što su kuhana ili pržena? Ne, to nije dobra ideja! Znamo da su jaja odgovorni za nastank salmonere, posebno ako su stajala na sobnoj temperaturi.

Krompir

Krompir ne valja kad se podgrijava. I u tome ima istine. U kuhanom ili pečenom krompiru se mogu razviti bakterije koje se neće u potpunosti uništiti nakon podgrijavanja.

Te su bakterije loše za želudac te mogu prouzrokovati želučane tegobe. Mogućnost za to se povećava što krompir duže stoji. Neki ljudi pak tvrde, ako jedete krompir od dana ranije, bolje ga je pojesti hladnog nego zagrijati.

Riža

Jedino što morate paziti ako želite podgrijati jelo s rižom: stavite kuhanu rižu, nakon što se ohladi, odmah u frižider. Ako ćete provesti neko vrijeme na sobnoj temperaturi, stvorit će se spore koje mogu uzrokovati mučninu i poteškoće sa želucem i crijevima.

Piletina

Naravno da vam je žao baciti sočnu i slasnu piletinu, ali ako je podgrijavate, promijeni se struktura bjelančevina, a to može uzrokovati probleme sa želucem i probavom. Osim toga, slično kao kod jaja, stvara se salmonela (ako nije na hladnom).

Općenito vrijedi za sva jela sljedeće: ako ih želite podgrijati, prije toga ih spremite na hladno mjesto (najbolje u hladnjak) ili ih zamrznite. Pazite pri zagrijavanju da su temperature najmanje 90 stepeni – kako bi se uništile eventualno nastale bakterije.

Nema poruka za prikaz