Ovih pet gradova platit će vam da se preselite kod njih

Tražite li novo mjesto za život, a nemate novca na bacanje ili želite dati otkaz i pronaći novi posao? Moguće je, pod uvjetom da se preselite u neka od mjesta koja će vas potaknuti na to brojevima na računu.

Oni koji razmišljaju o promjeni geografske širine i dužine, a nemaju novaca na bacanje mogu razmisliti o Grčkoj, Italiji, ili se zaputiti preko okeana, piše Punkufer.hr.

Antikitera, Grčka

Iako je okružena prekrasnom prirodom i morem, Antikitera nije popularno turističko odredište. Nalazi se četrdesetak kilometara od Krete, a većina stalnih stanovnika živi u jedinom naseljenom mjesu na otoku – Potamosu. Kako bi pomladila demografsku sliku mjesna biskupija poziva porodice koje će dobiti kuću, zemljište i mjesečnu stipendiju u visini od 500 eura, koja će im se isplaćivati u prve tri godine života na otoku.

Tulsa, Oklahoma

Tulsa u američkoj saveznoj državi Oklahomi nudi oko 8 hiljada eura onima koji su se spremni ondje zaposliti godinu dana. Odabrani kandidati moći će se preseliti u nove stanove, plaćati samo 33 posto od realne cijene najamnine, a režije će biti besplatne prva tri mjeseca. Svrha programa je privući ambicioznu radnu snagu u Tulsu.

Locana, Italija

Preselite li se u italijansku Locanu (provincija Torino, regija Piemonte) mogli biste dobiti čak 9 hiljada eura, ali samo u slučaju da ispunjavate dva uvjeta. Jedan od njih je da imate dijete te da godišnje zarađujete najmanje 6 hiljada eura. Populacija grada sa 7.000 stanovnika, koliko je imao početkom 20. stoljeća pala je na mizernih 1.500, zbog čega je i nastala inicijativa gradskih vlasti. Locana je smještena u nacionalnom parku, pa ovdje ima mnoštvo mogućnosti za aktivan život i rekreaciju.

Sambuca, Italija

Vlasti grada Sambuce na Siciliji odlučile su spasiti grad od nestajanja prodajom nekretnina za 1 euro. Budući da je grad vlasnik kuća i stanova svi koji to požele mogu kupiti nekretnine po povoljnoj cijeni. Novi vlasnici u roku od tri godine morat će uložiti najmanje 15 hiljada eura u uređenje stana, a prilikom kupnje valja ostaviti polog od oko5 hiljada eura.

Čile, Južna Amerika

U želji da postane inovacijski centar Južne Amerike, Čile od 2010. poziva zainteresirane iz cijelog svijeta da se presele i razviju svoj startup. Sjajni mentori, jednogodišnje vize, dobri uvjeti za rad, kao i poticaj od desetak hiljada dolara samo su neki od razloga zašto sve više mladih odlazi preko okeana u potrazi za poslovnim prilikama.

Nema poruka za prikaz