Pakistanski sud zabranio aplikaciju TikTok zbog “širenja nemorala u društvu”

Sud u Pakistanu zabranio je korištenje popularne kineske aplikacije TikTok sa obrazloženjem da “širi nemoral u društvu”, javlja Anadolu Agency (AA).

O slučaju koji je pakistanski državljanin pokrenuo protiv TikTok-a raspravljalo se na Višem sudu u Pešavaru.

Sudac Kayser Rashid Khan je na ročištu, na kojem su bili prisutni i službenici Pakistanske agencije za telekomunikacije (PTA), istakao je da TikTok širi nemoral i narušava kulturne vrijednosti zemlje te da su videozapisi na toj aplikaciji neprihvatljivi za pakistansko društvo.

Han je dodao da TikTok uglavnom pogađa mlade ljude, a izvještaji o sadržajima aplikacija su, kako je rekao, tužni i poražavajući.

Direktor PTA-a Kamran Gandapur izjavio da su službenicima TikTok-a poslali zahtjev u vezi sa zabranom određenih sadržaja, ali još nisu dobili “pozitivan odgovor”.

Sudac Han odlučio je zabraniti TikTok sve dok se ne poduzmu koraci prema “neprikladnim” sadržajima te podsjetio da su iz kompanije TikTok u oktobru 2020. godine obećali da će blokirati račune na kojima se dijele neprimjereni sadržaji.

PTA je zabranila TikTok 9. oktobra 2020. s obrazloženjem da se “nemoralni” sadržaji ne mogu kontrolisati. Nakon što su iz kompanije poručili da će blokirati takve račune, zabrana je ukinuta.

Pakistan je postao druga azijska zemlja koja je zabranila TikTok, nakon što je to ranije učinila Indija.

0

Nema poruka za prikaz