Papa Franjo pozvao na konkretnu bratsku solidarnost

Neka sin Božji obnovi kod političkih i vladinih vođa duh međunarodne saradnje

epa08903499 A handout picture provided by the Vatican Media shows Pope Francis during the Urbi et Orbi Christmas message in Benedizioni (hall of Blessings) aula in Vatican, 25 December 2020. EPA-EFE/VATICAN MEDIA HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Papa Franjo u božićnom je obraćanju u petak poručio čovječanstvu da mu je sad najpotrebnija solidarnost, a države je pozvao da dijele cjepivo protiv koronavirusne bolesti, ističući da se zidovi nacionalizama ne mogu graditi kako bi se zaustavila pandemija koja ne poznaje granica.

Kao znak novih vremena, svoju tradicionalnu poruku gradu i svijetu “Urbi et Orbi” Papa nije izgovorio s balkona Bazilike sv. Petra pred desecima tisuća vjernika, nego iz palače virtualno, prenose svjetske agencije.

Neka sin Božji obnovi kod političkih i vladinih vođa duh međunarodne saradnje

Pandemija i njezine društvene i ekonomske posljedice dominirale su njegovom obraćanju u kojemu je pozvao na globalno jedinstvo i pomoć narodima koji pate zbog sukoba i humanitarnih kriza.

“Neka sin Božji obnovi kod političkih i vladinih vođa duh međunarodne suradnje, počevši od zdravstvene skrbi tako da se svima osigura pristup cjepivu i liječenju. Suočeni s izazovima koji ne poznaju granice, ne možemo podizati zidove. Svi smo u istom čamcu.”

Papa Franjo u tradicionalnom je božićnom obraćanju poručio da je svijetu potrebno bratstvo u vrijeme pandemije.

“U ovom povijesnom trenutku, obilježenom ekološkom krizom i ozbiljnim ekonomskim i društvenim neravnotežama pogoršanim pandemijom koronavirusa, najvažnije je da priznamo jedni druge kao braću i sestre”, kazao je argentinski poglavar katoličke crkve.

Pozvao na konkretnu bratsku solidarnost

Pozvao je na konkretnu bratsku solidarnost koja izlazi iz okvira obitelji, etničke pripadnosti, religije, jezika i kulture.

“A to se odnosi i na odnose između ljudi i naroda”, poručio je Jorge Bergoglio u obraćanju gradu i svijetu.

Taj poziv na solidarnost odnosi se “posebno na najranjivije ljude, bolesne i sve one koji su u ovim vremenima bez posla ili su u ozbiljnim problemima zbog ekonomskih posljedica pandemije te također prema ženama koje tijekom ovih mjeseci zatvaranja pate od obiteljskog nasilja.”

San o bratstvu suočen sa socijalno-ekonomskim nejednakostima, često suprotan “neoliberalnoj dogmi”, predstavlja jednu od glavnih poruka gotovo osam godina pontifikata pape Franje.

“Neka Božić bude prilika za sve da ponovno otkriju obitelj kao kolijevku života i vjere”

No sad je posebno često zastupljen u njegovim govorima od početka pandemije covida-19.

“Moje su misli sada s obiteljima: onima koje se danas ne mogu okupiti, kao i onima koji moraju ostati u svojim domovima”, rekao je na kraju poruke.

“Neka Božić bude prilika za sve da ponovno otkriju obitelj kao kolijevku života i vjere – mjesto na kojem se prigrli ljubav, dijalog, oprost, bratska solidarnost i dijeli radost, izvor mira za sve čovječanstvo.”

Hina

Nema poruka za prikaz