Paypal ušao u posao s kriptovalutama, cijene Bitcoina porasle

Kako prenosi CNN, cijene Bitcoina su porasle za 5% nakon što je Paypal, kompanija za internet plaćanja, pokrenula vlastitu uslugu kriptovalutama. Ova kompanija je omogućila korisnicma digitalnih valuta da iste kupuju, drže ili prodaju na svojoj web lokaciji ili aplikacijama.

Kriptovaluta je ustvari digitalni novac koji se razmjenjuje online među stranama, bez provizija i bez posredstva tradicionalih banaka i nadzora državih aparata.

U svojoj izjavi za CNN, Dan Schulman, izvršni direktor PayPal-a, definisao je prelazak sa fizičke na digitalnu valutu kao neizbježan.

“Naš globalni doseg, stručnost za digitalna plaćanja, obostrana mreža i rigorozne kontrole sigurnosti i usklađenosti pružaju nam priliku i odgovornost da olakšamo razumijevanje i iskorištavanje novih instrumenata razmjene”, rekao je Schulman svojoj izjavi.

Kako ovo funkcioniše?

PayPal je omogućio svojim korisnicima držanje i razmjenu kriptovaluta Bitcoin, Ethereum, Bitcoin Cash i Litecoin pomoću digitalnog novčanika, koji omogućava ljudima da kupuju putem interneta, traže i šalju novac. Američki građani će pristup ovim uslugama dobiti već početkom naredne sedmice, ali će transakcije moći obavljati tek početkom naredne godine.

Budući da je pandemija uzrokovala da mnogi potrošači, strahujući od koronavirusa, izbjegavaju fizičku upotrebu novca, industrija internet plaćanja je doživjela svoj procvat. Cijena dionica PayPala se udvostručila od početka pandemije.

Osim PayPal-a, i druge velike kompanije ulaze u poslove sa kriptovalutama. Finansijska direktorica kompanije Square je kriptovalutu nazvala “sveprisutnom valutom u budućnosti” nakon što je ova kompanija potošila preko 50 miliona dolara za kupovinu 4.700 bitcoina početkom ovog mjeseca.

Nema poruka za prikaz