“Pfizer” i “BioNTech” će od vakcine protiv korone zaraditi 14 milijardi dolara!

Kalkulacija je izrađena na bazi procjene da će “Pfizer” i “BioNTech” proizvesti milijardu doza vakcina.

Nakon što su kompanije “Pfizer” i “BioNTech” objavile da je njihova vakcina protiv koronavirusa blizu početka proizvodnje, uslijedile su procjene da bi te dvije farmaceutske kuće od njene prodaje u 2021. godini mogle zaraditi skoro 14 milijardi američkih dolara.

Kalkulacija je izrađena na bazi procjene da će “Pfizer” proizvesti milijardu doza vakcina i da će biti odobrena širom svijeta već u prvom kvartalu 2021. godine. Kako je prenio portal “Marketplace”, “Pfizer” će američkoj vladi, na osnovu međusobnog ugovora, naplatiti oko 39 dolara za dvije doze vakcine, dok će proizvodnja jedne vakcine koštati oko 15 dolara.

Američka vlada ima ugovor s “Pfizerom” da u prvoj turi vakcina od 100 miliona doza plati 1,95 milijardi dolara za državljane koji će primiti vakcinu besplatno. “’Pfizerova’ vakcina će morati biti čuvana na niskoj temperaturi za koju brojne bolnice nemaju odgovarajuće hladnjake – dakle, bit će profita i na tom području, ali morate uračunati i troškove distribucije i još neke stavke”, napominju neimenovani izvori iz farmaceutske industrije. Učinak nove vakcine protiv Covida-19 znatnije će se osjetiti tokom predstojećeg ljeta, a život bi nam se trebao normalizirati do sljedeće zime”, rekao je jedan od njegovih tvoraca, njemački profesor turskog prorijekla Ugur Sahin, suosnivač kompanije “BioNTech” i ključni kreator vakcine protiv korone.

SB

Nema poruka za prikaz