Pippi puni 75 godina

ARKIV 1970-05-12 BarnskÂdespelaren Inger Nilsson i rollen som Pippi LÂngstrump, knyter skorna under filminspelningen av "Pippi p rymmen" i Visby p Gotland 12:e maj 1970. Foto: Jan Collssiˆˆ / SCANPIX / Kod: 1001

26. novembra ove godine obilježeno je tačno 75 godina od nastanka prve knjige o Pippi Dugoj Čarapi, švedske autorice Astrid Lindgren.


Knjige o Pippi dosada su prevedene na 77 jezika te je lik ove pozitivne djevojčice obilježio mnoga djetinjstva a neki je smatraju i za svoj uzor.

Pippi je samostalna, razigrana i domišljata devetogodišnjakinja koja se bori protiv sistema i radi to na način na koji ona želi. Djevojčica se ponekad osjeća i usamljeno zbog smrti majke te zbog toga što njen tata uglavnom nije kući, u kojoj stanuje skupa sa svojim konjem i majmunom „gosp. Nilssonom“.

Tokom 75 godina lik Pippi Duge Čarape uradio je puno toga što mnogi smatraju da nije uobičajno za jednu djevojčicu.

Kćerka autorice ove divne priče, Karin Nyman zapravo je osmislila lik Pippi Duge Čarape te smatra da Pippi nastavlja da živi zahvaljujući knjigama.


„Teško da će lik Pippi Duge Čarape ikada biti zaboravljen“, za Švedski Radio rekla je Karin Nyman.


Glumica Inger Nillson igrala je lik Pippi Duge Čarape, te je prvenstveno poznata po ulozi Pipi Duge Čarape u istoimenoj TV seriji švedske produkcije tokom 1969.

Izvor: 8 SIDOR

Nema poruka za prikaz