fbpx

SENZOR.BA odgovara na vaša pravna pitanja

Naš pravni tim sa doktorom pravnih nauka Esadom Hrvačićem na čelu, odgovorit će javno i diskretno svake sedmice na tri vaša pitanja iz svih pravnih oblasti.

Ovi savjeti su informativne prirode i služe isključivo za dobivanje jasnije slike, kao putokaz i poticaj da pronađete rješenje za svoja pravna pitanja. Kako biste dobili što konkretniji odgovor, molimo vas da i vaše pitanje bude što kraće, jezgrovitije i jasnije, ali nemojte izostaviti sve važne detalje. Budući da se zakoni i propisi, te sudska praksa stalno mijenjaju, odgovor ne mora vrijediti i u budućnosti. Stoga obratite pozornost na datum odgovora.

Za sva dodatna pitanja i pravnu pomoć obratite se direktno nekome od odvjetnika ili drugih stručnjaka.
Pitanja nam šaljite isključivo putem našeg elektronskog formulara.

 
Dr.Esad HrvačićDoktor pravnih nauka


   

  Pitanja čitalaca

 • 13.02.2021
  Da li osoba kojoj je izrečena uslovna osuda ima pravo na rad? Da li suprotno KZ FBIH, član 113, ista nema mogućnost da obavlja advokatske i sl. profesije? I zašto nema?
  Detaljno >>
 • 06.02.2021
  Zbog nasilja u porodici koji mu je učinio moj muž, pokrenula sam postupak pred nadležnim sudom. Šta mogu očekivati od suda, i da li postoje sankcije za to djelo?
  Detaljno >>
 • 06.02.2021
  Pitanje: Pozdrav javljam se iz Zavidovica gdje i zivim posto sam sa rahmetli muzem nakon vjenčanja gradila sprat kuce na vec postojećem objektu tj. Kuci svekra i svekrve, znaci ja muz prusili i pravili sve ali nemam papire o vlasništvu jer je sve bilo na svekru koji je umro svekrva je ostala i djever, oni su mene moju djevojcice istjerali nakon smrti mog muza i sve je ostalo neriješeno.Da li imamo pravo na to nase i da li moja kcerka ima pravo da djeli i ostalu imovinu sa djeverom posto nismo bili pozvani na ostavi sku raspravu nakon svekrove smrti a ja neznam na kome se sad to sve vodi, svekrva je ziva jos sta da ucinio jer smo nemo ne, Hvala unapred
  Detaljno >>
 • 06.02.2021
  Pitanje: Veliki pozdrav. Zanima me samo jedno. U zakonu 2011 kada je moje gluhonijemo dijete krenulo u školu. Tada je isao u Tuzlu za djecu sa smetnjama sluha i govora. U zakonu je pisalo roditelji koji nemaju svoj dom i auto ne plaćaju smještaj. Medjitim nama je došlo rješenje da se placa 130 km iako muž sam radio i sada sam radi. To nas je tih 9 godina koštalo preko 10 000 km plus prevozi i topli obrok. Kada se nekome obratim odmah kažu pa ima 100 km invalidnine. Pa ne može to pokriti sve troškove. Zanima me imam li ikakva prava da to povrati. I muž sam je invalid radi hvala Allahu a djeca oba sa oštećenjem sluha i govora. Svi nose aparate koje sami moramo kupiti jer država snosi samo do 7 godina i preko 65. Hvala velika
  Detaljno >>
 • 04.02.2021
  Da li mi možete dostaviti najnovije izmjene zakona o radu!
  Detaljno >>
 • 24.01.2021
  Kao vanbračna supruga, imam li pravo na poprodičnu penziju?
  Detaljno >>
 • 23.01.2021
  Nalazim se u stanu od 1996.godine bez bilo kakvog pravnog osnova u kome se i danas nalazim, da li sam ostvarila pravo nosica sanarskog prava?
  Detaljno >>
 • 23.01.2021
  Tata mi je umro i ostavio testament kojim svu imovinu ostavlja mojoj sestri, imam li pravo tražiti nasljeđe?
  Detaljno >>
 • Senzor TV