Sva pitanja
Pitanje expertu:

Nalazim se u stanu od 1996.godine bez bilo kakvog pravnog osnova u kome se i danas nalazim, da li sam ostvarila pravo nosica sanarskog prava?

Odgovor experta:

Poštovani,

stanarsko pravo je shodno odredbi člana 46.  Zakona o prodaji stanova na kojim postoji  stanarsko pravo prestalo postojati dvije godine od dana stupanja na snagu ovog zakona, tačnije zaključno sa 31.12.2000.g. Vi ste kao bespravni kosrisnik mogli ostvariti pravo shodno odredbi člana 30 Zakona o stambenim odnosima, a koji podrazumjeva 8 godina neprekidnog korištenja predmetnog stana zaključno sa 31. 12. 2000.g. S obzirom na činjenicu da stan koristite od 1996.g. ne ostvarujete pravo po osnovu stanarskog prava.

doc. dr. Esad Hrvacic
[email protected]

Pitanja čitalaca

 • 13.02.2021
  Da li osoba kojoj je izrečena uslovna osuda ima pravo na rad? Da li suprotno KZ FBIH, član 113, ista nema mogućnost da obavlja advokatske i sl. profesije? I zašto nema?
  Detaljno >>
 • 06.02.2021
  Zbog nasilja u porodici koji mu je učinio moj muž, pokrenula sam postupak pred nadležnim sudom. Šta mogu očekivati od suda, i da li postoje sankcije za to djelo?
  Detaljno >>
 • 06.02.2021
  Pitanje: Pozdrav javljam se iz Zavidovica gdje i zivim posto sam sa rahmetli muzem nakon vjenčanja gradila sprat kuce na vec postojećem objektu tj. Kuci svekra i svekrve, znaci ja muz prusili i pravili sve ali nemam papire o vlasništvu jer je sve bilo na svekru koji je umro svekrva je ostala i djever, oni su mene moju djevojcice istjerali nakon smrti mog muza i sve je ostalo neriješeno.Da li imamo pravo na to nase i da li moja kcerka ima pravo da djeli i ostalu imovinu sa djeverom posto nismo bili pozvani na ostavi sku raspravu nakon svekrove smrti a ja neznam na kome se sad to sve vodi, svekrva je ziva jos sta da ucinio jer smo nemo ne, Hvala unapred
  Detaljno >>
 • 06.02.2021
  Pitanje: Veliki pozdrav. Zanima me samo jedno. U zakonu 2011 kada je moje gluhonijemo dijete krenulo u školu. Tada je isao u Tuzlu za djecu sa smetnjama sluha i govora. U zakonu je pisalo roditelji koji nemaju svoj dom i auto ne plaćaju smještaj. Medjitim nama je došlo rješenje da se placa 130 km iako muž sam radio i sada sam radi. To nas je tih 9 godina koštalo preko 10 000 km plus prevozi i topli obrok. Kada se nekome obratim odmah kažu pa ima 100 km invalidnine. Pa ne može to pokriti sve troškove. Zanima me imam li ikakva prava da to povrati. I muž sam je invalid radi hvala Allahu a djeca oba sa oštećenjem sluha i govora. Svi nose aparate koje sami moramo kupiti jer država snosi samo do 7 godina i preko 65. Hvala velika
  Detaljno >>
 • 04.02.2021
  Da li mi možete dostaviti najnovije izmjene zakona o radu!
  Detaljno >>