Po stanju digitalizacije BiH među najlošije rangiranim zemljama regiona

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović i novi generalni direktor Huaweia za BiH Xu Kun održali su danas sastanak na kojem je razgovarano o dosadašnjem angažmanu kompanije Huawei u BiH te daljnjem razvoju BiH na putu digitalizacije i kibernetičke sigurnosti.

Sastanku su prisustvovali i Chen Chen, regionalni direktor prodaje, i Aida Balta, direktorica preduzeća za BiH.

Ministar Mitrović upoznao je predstavnike Huaweia da Ministarstvo, u saradnji sa domaćim i međunarodnim partnerima, ulaže dodatne napore na donošenju nove legislative, ali i strateških dokumenata potrebnih za dostizanje željenog cilja kako bi se omogućilo jednostavnije i brže poslovanje u i izvan BiH.


“Nažalost, prema svim indeksima koji prate stanje digitalizacije u svijetu, Bosna i Hercegovina se nalazi među najlošije rangiranim zemljama regiona. Međutim, Bosna i Hercegovina na putu prema EU i jedinstvenom digitalnom tržištu mora ispuniti određene uvjete kada je u pitanju digitalizacija društva i u tome je naša prilika. Također, s obzirom na to da u Bosni i Hercegovini nije donesen zakon o kibernetičkoj sigurnosti, Ministarstvo je pokrenulo aktivnosti na njegovoj izradi, a bit će usklađen sa evropskom NIS direktivom. Bosna i Hercegovina je u ranom stadiju razvoja digitalnog društva, s kojim paralelno ide i razvoj iz oblasti kibernetičke sigurnosti“, pojasnio je ministar Mitrović.


Ambasada Narodne Republike Kine u Sarajevu je zatražila podršku Ministarstva kineskoj Globalnoj inicijativi za zaštitu podataka, a ministar Mitrović je rekao da će inicijativa biti razmotrena i upućena nadležnim tijelima Bosne i Hercegovine na odlučivanje.


Naime, ova inicijativa je odgovor na američku inicijativu u vezi sa trgovinskim ratom između Sjedinjenih Američkih Država i Kine (Huaweia) zbog raznih kibernetičkih prijetnji za koje jedna drugu optužuju.

Izvor:Akta.ba

Nema poruka za prikaz