Počela izgradnja bazena na Dobrinji

Podijelite ovaj članak:

Nakon što su riješeni imovinsko-pravni odnosi, izmještene instalacije, te izgrađena nova naseljska kanalizaciona mreža, započela je izgradnja sportsko-rekreacionog centra sa bazenima na Dobrinji, jednog od najvećih infrastrukturnih projekata Općine Novi Grad Sarajevo, čija je vrijednost oko 6,6 miliona KM.

Radi se o vrlo važnom infrastrukturnom projektu čijom izgradnjom će stanovnici najmnogoljudnije Općine u BiH po prvi put dobiti otvorene bazene s pratećim sportsko-rekreacionim sadržajima koji će se moći na kvalitetan način koristiti tokom cijele godine.

Samo naselje Dobrinja ima oko 30.000 stanovnika, a ove sadržaje svakako će koristiti i ostali građani općine i kantona Sarajevo.

U sklopu sportsko-rekreacionog kompleksa predviđena je izgradnja jednog velikog otvorenog i manjeg bazena za djecu, ali i sportski tereni za odbojku na pijesku i ugostiteljski sadržaji.

Nakon ljetnih mjeseci bazen će se tokom zime koristiti kao klizalište, a u ostatku godine to će biti jedna vrsta sportske plohe, gdje će se moći postaviti umjetna trava za sportske sadržaje.

U toku je gradnja objekta kupališta u suterenskom dijelu objekta, gdje će biti smješetena kompletna bazenska tehnika budućeg bazena, postrojenje za prečišćavanje vode i sl.

Ovo je jedan od najvećih projekata iz Programa ‘Pokrenimno Novi Grad zajedno’ kojeg su građani najviše očekivali. Kada smo prvi put spomenuli da ćemo u našem velikom naselju Dobrinja izgraditi jedan bazen i sportsko-rekreacioni centar, tada je to ljudima izgledalo kao nevjerovatna ideja. Međutim, došli smo u fazu kada je počela njegova realizacija, a već od ponedjeljka će krenuti izgradnja same bazenske školjke“, kazao je načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić koji je danas obišao gradilište sa saradnicima, predstavnicima izvođača radova firme Unigradnja i Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo koji vrši nadzor.

Iako je izgradnja bazena bila planirana mnogo ranije početak radova usporilo je rješevanje imovinsko-pravnih odnosa vezanih za eksproprijaciju zemljišta koja je provedena 1982. godine, proces na sudu trajao je oko tri godine, što je u velikoj mjeri usporilo početak radova.

Amir Sabljica, izvršni direktor firme Unigradnja, istakao je da se radovi odvijaju planiranom dinamikom.

“Prije početka radova na izgradnji bazena, uradili smo izmještanje instalacija koje su se nalazile na ovoj i susjednim lokacijama. Završili smo izgradnju nove naseljske kanalizacije u dužini od oko 250 metara, što je bilo uslov za početak izgradnje samog objekta“, izjavio je Sabljica.

Dodao je da će nastojati da tokom ljetnjeg perioda završe sve betonske radove i konstrukciju objekta što je uslov za početak finalnih radova.

Za izgradnju bazena osigurano je oko 2.600.000 KM, od kojih je Općina iz budžeta za prošlu i ovu godinu izdvojila 1,6 miliona, dok je budžetom Kantona Sarajevo za 2018. godinu osiguran milion KM. Ugovorom za izgradnju planirano je da radovi traju tri godine, a ukoliko se sredstva obezbijede na vrijeme, projekat će biti završen i ranije.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x