Počela izgradnja najvećeg vjetroparka u BiH

Na području opštine Nevesinje danas je počela izgradnja prve vjetroelektrane – Vjetroelektrane “Grebak” u koju će investitori iz Njemačke uložiti 130 miliona KM i koja je najveća na području BiH.


Početak radova ozvaničili su ministar Petar Đokić, načelnik Nevesinja Milenko Avdalović, izvršni direktor Vjetroelektrane “Grebak” Miralem Čampara, Ilija Tamindžija i predsjednik Skupštine opštine Nevesinje Momčilo Vukotić.


Vjetroelektrana će biti snage 6,6 megavata i bitno uticati na strukturu ukupno proizvedene električne energije , odnosno povećati obim energije koja se dobija iz obnovljivih izvora.

Naglašeno je da će u izgradnju Vjetroelektrane “Grebak” biti uključena i domaća preduzeća, te biti zaposlen i značajan broj ljudi.

Izvršni direktor Vjetroelektrane “Grebak” Miralem Čampara zahvalio se za razumjevanje i profesionalan odnos prema investitorima.

“Radi se o velikom projektu. Vjetroelektrana će biti instalisane snage 66 megavata i imaće godišnju proizvodnju oko 180 gigavat sati. Pojedinačno turbine su 6,6 megavata i najsavremenije koje se počinju proizvoditi u ovom momentu i bit će ih deset”, rekao je Čampara.

On je naglasio da će Vjetroelektrana “Grebak” biti završena za 24 mjeseca i biti priključena na dalekovod Mostar – Nevesinje.

Nema poruka za prikaz