Počelo snimanje 100 svjedočanstava o genocidu u Srebrenici (video)

Balkanska istraživačka mreža i Memorijalni centar Srebrenica – Potočari počeli su realizaciju projekta snimanja 100 svjedočanstava u videoformi, u kojima učestvuju preživjeli svjedoci genocida iz jula 1995. godine.

Nakon što snimanje bude okončano, videopriče će biti predstavljene posjetiocima Memorijalnog centra. Svoje resurse u realizaciji ovog značajnog projekta pružila je i lokalna televizija Slon iz Tuzle.

Životne priče svjedoka genocida u Srebrenici slušateljima i gledateljima su uvijek teške, a kod sagovornika, i 25 godina nakon završetka rata, izazivaju bolna sjećanja. No, kako ističu implementatori ovog projekta, pričati o genocidu je jako bitno, pogotovo pred kamerama, da se isti događaji ne bi ponovili.

“Buduće generacije će imati priliku da se upoznaju sa pričama onih koji su preživjeli genocid. Radi se o više kategorija iskustava. Neki su bili u Potočarima, uglavnom žene i djeca, jedan broj i muškaraca koji su odvojeni i ubijeni”, kaže Hasan Hasanović, vođa istraživanja u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari.

Svoja bolna iskustva pričaju preživjeli i oni koji su u posljednjih nekoliko mjeseci na trajno čuvanje Memorijalnom centru ustupili predmete ubijenih članova porodice. I toliko godina kasnije sjećanja su još svježa.

“Vrlo često su to predmeti koji su skoro jedina materijalna uspomena na njihove najmilije. To su često predmeti koji su pronađeni u masovnim grobnicama sa posmrtnim ostacima članova njihovih porodica”, podsjeća Lamija Grebo, novinarka Balkanske istraživačke mreže BiH.

Osim toga što će predstavljati važnu arhivsku građu, snimanje 100 svjedočanstava o genocidu u Srebrenici ima još jedan cilj, ističe Hasanović: “Da to sve ispričamo budućim generacijama koje to ne znaju. Ako mi to ne zabilježimo i kamerom i perom, oni to neće znati, a mi smo njima to dužni”.

Do 11. jula naredne godine planirano je da budu završene videopriče 20 osoba, da bi bile dostupne onima koji dođu na obilježavanje godišnjice genocida. Pred ekipom okupljenom u ovom projektu zasigurno su decenije istraživanja, rada i prikupljanja svjedočanstava.

Izvor: federalna.ba

Nema poruka za prikaz