Počinje izbor predsjednika VSTV-a, ko će naslijediti Milana Tegeltiju?

Redovna sjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) bit će održana danas i sutra. Na dnevnom redu, između ostalog je izbor predsjednika i potpredsjednika VSTV BiH.

Članovi VSTV-a uoči sjednice nisu željeli javno komentarisati, ali se kao kandidatkinja nezvanično spominje i ime Sanele Gorušanović-Butigan koja trenutno obnaša funkciju predsjedavajuće nakon ostavke Milana Tegeltije.

“Važan dan za VSTV i vladavinu zakona. Očekujem da će danas izabrano vodstvo VSTV-a vratiti povjerenje građana u neovisno i nepristrano pravosuđe i vratiti kritične pravosudne reforme na pravi put. VSTV mora dati primjer”, naveo je šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler.

Poslovnik kaže da kandidate za predsjednika može predložiti svaki član Vijeća, uključujući i sebe, a nekadašnji predsjedavajući, Milan Tegeltija, kaže da je sve nezakonito.

Izabranim predsjednikom smatraće se onaj kandidat koji je dobio većinu glasova članova koji su prisutni i glasaju. Glasanje za predsjednika može se vršiti i u dva kruga ukoliko dva ili više kandidata osvoje isti broj glasova ili u slučaju da nijedan kandidat ne dobije većinu glasova.

N1

Nema poruka za prikaz