Pod lupom: Izborni dan protiče bez narušavanja javnog reda

Na 89 biračkih mjesta oko 50.000 građana Doboja sa pravom glasa od jutros su izašli na ponovljene lokalne izbore. U Gradskoj izbornoj komisiji Doboj ističu da je većina biračkih mjesta otvorena na vrijeme te da su građani od prvih trenutaka počeli izlaziti na birališta.

Na prijepodnevnoj konferenciji za novinare Koalicije nevladinih organizacija koje nadgledaju izborni proces “Pod lupom” obratio se Vehid Šehić, koji je istakao kako izborni dan u Doboju protiče normalno, javlja Anaolu Agency.

„Sama atmosfera, mogu govoriti za Doboj, nekako je normalna, nije vanredna situacija, što je uobičajeno, nažalost, kada su kod nas izbori i nadam se da će tako proći bez određenih ekscesa, narušavanja javnog reda i mira, međusobnog poštivanja političkih subjekata. Sačekat ćemo večeras da se to završi“, rekao je Šehić.

Jelena Tanasković-Mićanović, koordinatorica u Koaliciji “Pod lupom”, istakla je kako su skoro sva biračka mjesta otvorena na vrijeme te da će na onim mjestima gdje je sa zakašnjenjem počeo izborni dan doći do produžavanja izbornog procesa.

„Kada govorimo o potencijalno ozbiljnijim kršenjima, bilježe se tri takva slučaja u Doboju i to za biračko mjesto B-027 gdje se dozvoljava organizirano pomaganje biračima pri glasanju, a kojima takva pomoć nije potrebna. Sličnu prijavu smo dobili i za biračko mjesto koje se nalazi u naseljenom mjestu Glogovica B-079. Koalicija je zaprimila prijavu o navodnoj kupovini glasova preko puta biračkog mjesta B-029, a o čemu je obaviještena nadležna policijska uprava Doboj“, navela je Tanasković-Mićanović.

AA

Nema poruka za prikaz