Policija i Nacionalna garda se spremaju ući u Kapitol

Ministarstvo Odbrane SAD-a je mobilizovalo sve pripadnike washingtonske nacionalne garde nakon što je veća grupa ljudi koja podržava Donalda Trumpa upala u Kapitol.

“Washingtonska garda je mobilizovana kako bi pružili podršku saveznim agencijama za sprovođenje zakona u Distriktu. Vršilac Dužnosti Ministra Odbrane Miller je na vezi sa političkim liderima Kongresa a američki Sekretar za vojsku McCarthy aktivno sarađuje sa američkom vladom. Ministarstvo pravde će koordinisati akcijom policijskih službi”, rekao je glasnogovornik Pentagona Jonathan Hoffman.

Policija opremljena opremom za razbijanje nereda se premjestila ka washingtonskoj Plazi koja se nalazi istočno od Kapitola a CNN-ov Brian Todd je javio da se tu nalazi oko 50 policajaca.

Nekoliko demonstranata je išlo za njima, vičući na njih. U međuvremenu Ivanka Trump, kćerka Predsjednika Trumpa nazvala je demonstrante “patriotama” u tweetu u kojem ih je pozvala da ostanu mirni i poštuju policiju.

Nedugo nakon objavljivanja tweeta, Ivanka Trump ga je obrisala, ali je ostao screenshot. “Američki patrioti – Bilo kakvo narušavanje sigurnosti ili nepoštovanje policijskih snaga je neprihvatljivo. Nasilje mora odmah prestati. Molim vas budi te mirni”, napisala je Ivanka Trump.

N1

Nema poruka za prikaz