Poljoprivrednici izlaze na ulice, nezadovoljni prekomjernim uvozom

Bh. proizvođači za ovaj ponedjeljak najavljuju proteste. Blokadom graničnih prijelaza u Bijeljini i Gradišci zatražit će zaštitu domaće proizvodnje, ali i smjenu ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staše Košarca. On ima novi rok za ispunjenje njihovih zahtjeva. Štete su milionske.

Velike količine tržišnih viškova domaće proizvodnje i dalje su neotkupljene. Petnaest miliona litara mlijeka u ovom trenutku predstavlja višak u BiH. 20.000 tona goveđeg mesa također nema svoje mjesto na tržištu.

– Još nismo dobili odgovor Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Naši zahtjevi ostaju isti: zaštita domaće proizvodnje, uvođenje prelevmana mesa, mlijeka, povrća i voća. Da se proizvodnja pokuša zaštititi. Drugi naš zahtjev je smjena ministra Staše Košarca, on se u ovome nije snašao – ističe Savo Bakajlić, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Semberije i Majevice.

Proizvođač Ljubo Maletić kaže da su ogromne površine na kojima se proizvodi povrće i meso, a da se to nema kome prodati, jer se uvozi u velikim količinama.

Protesti su, tvrde farmeri, samo opomena. Ukoliko zahtjevi i dalje ne budu ispunjeni, preduzeće radikalnije mjere.

– Ako ne budemo imali neki odgovor od nadležnih institucija u BiH, sve ćemo blokirati, u Sarajevu, Tuzli, Banjaluci – poručuje Bakajlić.

Uvođenje prelevmana i carina koje traže domaći farmeri umnogome bi doprinijelo zaštiti domaće proizvodnje i smanjenju uvoza. Vijeće ministara BiH, tvrde farmeri, može donijeti mjere koje su u njegovoj nadležnosti, a to je da zaštiti domaće tržište, ne samo sirovinske baze nego i gotovih proizvoda.

federalna.ba

Nema poruka za prikaz