Ponovljeni izbori u Suhači, doneseno 400 unaprijed označenih listića

Na ponovljenim izborima na biračkom mjestu Suhača u općini Novi Grad pronađeni su unaprijed označeni glasački listići. Otvaranje birališta kasnilo je više od sat, a glasalo je 105 glasača, odnosno, 18,38 posto.

Izborne nepravilnosti 15. novembra, ali i na ponovljenim izborima. Prilikom utvrđivanja broja zaprimljenih listića na biračkom mjestu Suhača pronađeno je skoro 400 unaprijed označenih glasačkih listića.

– Prilikom otvaranja kutija i prebrojavanja u jednoj kutiji, kad smo je otvorili, primjetili smo da su listići označeni. Prekinuli smo i zvali Općinsku izbornu komisiju. Došli su, preuzeli listiće, i policija ih je otpratila – izjavio je Hasan Šumić, predsjednik Biračkog odbora.

Posmatrači Koalicije pod lupom bili su u Suhači.

– Određene radnje su već preduzete. Naši posmatrači u skladu s našom metologijom budu na biračkim mjestima prije samog otvaranja biračkih mjesta. Uključena je i nadležna policijska uprava. O svemu je sačinjen zapisnik i očekuje se da nadležni organi provedu istrage i utvrde ko je odgovoran za učinjene nepravilnosti te da se adekvatno sankcioniše – navodi Jelena Tanasković iz Koalicije Pod lupom.

Reagirala je opozicija enititeta Republika Srpska. Predsjednik SDS-a Mirko Šarović izjavio je da je ponovo došlo do krađe glasova kao i 15. novembra, zbog čega su izbori u tom mjestu prethodno poništeni. Na sceni je krađa neviđenih razmjera, kaže Šarović, te dodaje da će tražiti od CIK-a ponavljanje izbora za cijeli Novi Grad.

Dobro sinhronizirani kriminalni izborni prevarantski lanac, tvrdi predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

– To je vrhunac drskosti i lopovluka. Ne znam više šta se treba desiti u ovoj zemlji da se konačno počne voditi ozbiljna istraga za izborne manipulacije i da se sankcionišu svi u izbornom lancu koji beskrupulozno kradu izbornu volju građana. Ovo je strašno i samo pokazuje da vlasti i oni koji se bave izbornim prevarama ne prezaju ni od čega. Očekujemo brzu istragu i najozbiljniju moguću sankciju – poručio je Borenović.

Biračko mjesto Suhača je zatvoreno oko 20 sati. Podsjećamo, u utrci za načelnika Općine Novi Grad su kandidat SNSD-a Miroslav Drljača i kandidat SDS-a i PDP-a Slobodan Stanić.

Izvor: federalna.ba

Nema poruka za prikaz