Ponovni izbori u Srebrenici 21. februara – kakva su očekivanja?

Zbog povrede određenih izbornih pravila i procesa u Srebrenici, odlukom Centralne izborne komisije BiH, izbori u ovom gradu će biti ponovljeni i bit će održani 21. februara. Pravila će ovaj put biti stroža, a na ponovljenim izborima ostaju isti kandidati, samo će doći do promjena u biračkim odborima.

Glasanje bez važećih dokumenata, krivotvorenje potpisa, glasovi birača koji više nisu među živima, različite zloupotrebe, samo su neke od ustanovljenih nepravilnosti. Kandidat SNSD-a Mladen Grujičić nije ih želio komentarisati, budući da, kako je istakao ne zna o kakvim se nepravilnostima radi.

– Nažalost, ne mogu da komentarišem iz razloga što ne znam koje su to nepravilnosti. To je ono što smo mi tražili, da nam Centralna izborna komisija dostavi mjesta gdje je došlo do zloupotrebe – kaže Grujičić.

CIK je, podsjećamo, utvrdio nepravilnosti na 26 od 28 biračkih mjesta i to je zapravo razlog poništavanja izbora održanih 15. novembra.

– Nije to prvi put da gospodin Grujičić negira mahinacije koje je radio u proteklom periodu. On negira i to da je bila nepravilnost što je on glasao na svom biračkom mjestu gdje je bila otvorena kutija, nezapečaćena, njima je to sve bilo OK – ističe Alija Tabaković, kandidat za načelnika Srebrenice (SDA).

Opravdanog razloga za poništavanje izbora u Srebrenici Grujičić tvrdi da nema.

– Ovo je politička odluka da su u paketu poništili sva mjesta, jer Bošnjaci nemaju šta izgubiti u Srebrenici, oni su već izgubili kada je u pitanju borba za načelnika – ocjenjuje Grujičić.

Jedan od razloga zašto je to tako bošnjački kandidat vidi u ranije dogovorenom izbornom inžinjeringu i ekspresnom izdavanju dokumenata državljanima Srbije.

– To su fiktivni glasači i, nažalost, to radi sistem iz Banjaluke, potpomognut sistemom iz Srbije, i to se radi organizovano – kaže Tabaković.

Realan broj ljudi koji danas žive u Srebrenici je nešto veći od pet hiljada.

– Ako je računati po broju učenika i djece u obdaništu, što je normalno u svim sredinama, negdje oko 74 posto su bošnjačka djeca i to ustvari govori koga je više u Srebrenici – naglašava Tabaković.

Grujičiću u cjelokupnom izbornom procesu i dalje nije jasno ko je i je li činio nepravilnosti.

– Ako je bila neka prevara, ko je ovdje varao? Svi, i Srbi i Bošnjaci. Koga su varali? Nekog trećeg? – pita on.

A Srebrenica pusta. I rijetki stanovnici koje smo zatekli na ulici nevoljno su pristali pričati o izborima. No, ponovo će iskoristiti svoje biračko pravo:

– Naravno da ćemo izaći, kao i prošli puta, to je naše osnovno pravo. E sad neka očekivanja, baš i nemamo.
– Pa izaći ću, ali mislim da će ostati sve kako je bilo.
– Svakako da ću izaći. Nadamo se ovaj put da ćemo mi pobijediti.

Oni koji su glasačko prvo iskoristili 15. novembra putem mobilnih i covid timova neće moći glasati ovaj put. No, otvoreno je pitanje kako će završiti izborni dan i hoće li biti zloupotreba?

federalna.ba

Nema poruka za prikaz