Poslanici parlamentarne većine napustili sjednicu Skupštine BPK

Burnu cjelodnevnu raspravu na današnjoj vanrednoj sjednici Skupštine Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde izazvale su odluke o promjenama u rukovodstvu Skupštine BPK Goražde. Klub Bošnjaka u kantonalnom parlamentu donio je odluku o smjeni Edite Velić sa pozicije dopredsjedavajuće, ali nakon višesatne rasprave o toj odluci se nije glasalo, a poslanici parlamentarne većine su napustili sjednicu.

Razlog zbog kojeg se nije glasalo je što je nakon očitovanja klubova naroda, Klub Srba u kantonalnom parlamentu za taj prijedlog pokrenuo pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

– Odluka o razrješenju dopredsjedavajuće Skupštine, u skladu sa članom Ustava FBiH i Ustava BPK, spada u listu vitalnih nacionalnih interesa te je Klub Srba jednoglasnog stava da se odluka razmatra kao odluka o ugroženosti vitalnog nacionalnih interesa i traži očitovanje Ustavnog suda – kazala je predsjednica Kluba Srba i poslanica Liberalne stranke (LS) Daliborka Milović.

Ovaj stav izazvao je oštre reakcije među poslanicima parlamentarne većine iz reda bošnjačkog naroda.

– Nije u redu da Klub Srba blokira odluku Kluba Bošnjaka o tome ko će ih predstavljati u skupštinskom rukovodstvu i tražimo da se odluka stavi na glasanje – kazao je poslanik SDA Mirsad Žuga.

Poslanik Stranke za BiH Senad Čeljo takvo ponašanje Kluba Srba ocijenio je “drskim i degutantnim”.

– Nije u redu da Srbi određuju Bošnjacima ko će sjediti u rukovodstvu Skupštine, to nećemo dozvoliti. Nećete nas natjerati da vas uvedemo u parlamentarnu većinu – kazao je Čeljo, zahtijevajući obrazloženje kako i na koji način se vrijeđa vitalni nacionalni interes.

Uprkos cjelodnevnom insistiranju poslanika pozicije da se Odluka o smjeni dopredsjedavajuće stavi na izjašnjavanje, predsjedavajuća Milović istakla je da će to biti moguće tek nakon očitovanja Ustavnog suda. U trenutku kada je željela preći na sljedeću tačku dnevnog reda, većina poslanika je napustila sjednicu na čijem dnevnom redu je i imenovanje novog zamjenika predsjedavajućeg te odluke o razrješenju i imenovanju ministra unutrašnjih poslova BPK Goražde. 

Prema nezvaničnim informacijama, zasjedanje bi moglo biti nastavljeno večeras.

Fena

Nema poruka za prikaz