Poslije sastanka u Berlinu planule nove tenzije, “posvađale” se Srbija i BiH

Poslije samita u Berlinu strasti na Zapadnom Balkanu se ne stišavaju. Dok iz Bosne i Hercegovine stiže izjava predsjedavajueg Savjeta ministara Denisa Zvizdića da nema promjena granica na Balkanu, Srbija odgovara da se ta zemlja ništa ne pita, jer nije velika sila, a sa Kosova ponavljaju da takse i Bosni i Srbiji ostaju.

Iako se trenutno bore protiv iste mjere, kosovske takse, tenzije između Bosne i Hercegovine i Srbije poslije izjave Zvizdića da nema promjena granica na Balkanu rastu.

“Iz ovoga što je Zvizdić govorio trebalo bi da proistekne da oni nisu za priznanje Kosova, ali za malo da kažem Alija, ali Bakir Izetbegović a i Aljia bi bio, su za priznanje Kosova, pa čekajte pa što se čačkate, pa kakav je to način, pa šta mislite vi sa našim granicama, možete nas da udarate po glavi koliko hoćete, a samo je važno da to ne važi za vas, to su besmislene i smešne izjave”, rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

“Dakle ne može biti spin da je Bosna priznala Kosovo, kako je moguće da je to objavljeno u bilo kom mediju u našem regionu, gdje je dokaz tome, evo nas ovdje ima 50, da li je Bosna priznala Kosovo, pa ne”, kaže predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zivzdić.

“To šta oni misle baš nas briga, ko njih pita uopšte, pa ko njih pita kako će se rešiti pitanja Beograda i Prištine, pa ko su oni da o tome daju bilo kakav sud”, dodao je Dačić.

“Dakle priča o etničkim granicama nije ništa novo, mi smo svi dovoljno stari da smo imali priliku slušati i čitati o takvim idejama od gospodina Šešelja do gospodina Miloševića, sve nam je jasno, znamo čemu to vodi. Evropa želi multietnička društva”, smatra Zvizdić.

“Ko njih uopšte zove, oni i ne treba da budu prisutni kada se o tome razgovara”, rekao je Daćić.

Dok se Srbija i Bosna raspravljaju o granicama na Balkanu, predsjednik Kosova Hashim Thaci zna i kuda bi one trebalo da idu.

“Što se tiče korigovanja granice, svi mogu da budu protiv Preševa, Bujanovca i Medveđe. Ja sam za to da se priključe Kosovu, ne ugrožavajući nijedan centimetar Kosova. Ako je to moja greška, platiću cijenu, ali govorim o Božjoj istini i to je jedino”, rekao je Thaci.

Premijerka Srbije Ana Brnabić ne misli da je u Berlinu postignut pomak kojim bi se postigao povratak pregovorima u Briselu.

“S obzirom na to da nije bilo konkretnih rezultata u smislu pomaka da se vratimo za pregovarački sto u Briselu, data je mogućnost da pokušamo još jednom u Parizu i da damo malo vremena”, kaže Brnabić.

Poslanik vladajuće njemačke partije Johan Vadeful za Deutsche Welle ocjenjuje da treba nastaviti dijalog o pitanjima koja se odnose na kulturno naslijeđe, manjine i Zajednicu srpskih opština i da poslije samita u Berlinu korekcija ili podjela Kosova neće biti tema u dijalogu.

Ono što se čeka u Srbiji je sjednica Glavnog odbora Srpske napredne stranke, koju je za oko 6. maja najavio lider te stranke i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Tad će biti tačno šest meseci, pre šest meseci su nam uveli takse”, rekao je Vučić.

Podsjećamo da se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prošlog ljeta založio za, kako je rekao, razgraničenje između Srba i Albanaca, ali detalje tog prijedloga srpska javnost nikada nije saznala.

Nema poruka za prikaz