fbpx
NOVOSTI SENZOR TV
Home Featured Poslušajte govor poslanika Shaipa Kamberija na albanskom jeziku u parlamentu Srbije

Poslušajte govor poslanika Shaipa Kamberija na albanskom jeziku u parlamentu Srbije

Poštovani građani Republike Srbije,

Dame i gospodo narodni poslanici,

Gospodine Presedniče;

Dobar dan – Mirëdita

Danas je poseban dan.

Prvi je dan otkako je sud ove države legalizirao uvredljivi naziv “Šiptari”.

Vrhovni sud u Beogradu odbio je da ministra Aleksandra Vulina proglasi krivim za diskriminaciju, uvredu i govor mržnje prema Albancima.

Odluka Apelacionog suda od kraja 2018. godine, kojim je upotreba izraza “šiptar” sankcionisana kao govor mržnje, više ne vrijedi za viši sud.

Niti je mišljenje povjerenice za zaštitu ravnopravnosti Brankice Janković, koja je upotrebu izraza „Šiptar“ opisala kao pogrdno, uvredljivo i kršenje zakona o sprečavanju diskriminacije.

Kao što je poznato, bivši glasnogovornik Mire Marković i sadašnji ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin stalno koristi uvredljivu terminologiju “Šiptar” umjesto službene i pravne terminologije u Srbiji: “Albanac”.

Već odlukom suda ove države, od danas sam “Šiptar”, a ne Albanac.

Tako se jednog dana Aleksander Vulin probudio i odlučio ko sam i koje sam nacionalnosti, a to je legalizovao državni sud!

Isto kao u Njemačkoj krajem 1930-ih, kada je ministar Hermann Goering odlučio tko su Jevreji i kako su opisani, a zatim su to legalizirali sudovi Gestapa.

Proglasivši tužbu albanskog nacionalnog veća neutemeljenom, Sud je već dao pravnu snagu institucionalizaciji govora mržnje, netrpeljivosti i ksenofobije protiv Albanaca uopšte, a posebno onih u Srbiji.

Gospođo Merkel, gospodine Macron, gospodine Borrel, gospodine Lajčak, gospođo Vonder Leyen, da li je ovo ta vaša proevropska Srbija?

To se nije desilo ni za vreme režima Slobodana Miloševića koji je ubijao, silovao i proterivao Albance nazivajući ih ipak Albanacma.

Ali, u tišini demokratskog svijeta, Srbija Aleksandra Vučića vraća se u doba Aleksandra Rankovića, poznatog kao posljednje doba službene i javne upotrebe izraza “Šiptar”.

Poštovane kolege, odluka Vrhovnog suda u Beogradu veoma je opasan presedan za manjine u Srbiji, ali i na čitavom zapadnom Balkanu. Stvara legitiman standard za govor mržnje protiv manjina ne samo u Srbiji već i na zapadnom Balkanu.

Kako bi reagovalo srpsko društvo da se kosovski kolega Aleksandra Vulina jednog dana probudi i odluči da se od danas Srbe naziva pejorativnim izrazom “Škije”(Vlasi), a da je to legalizovao sud u Prištini?

Da li je to ono što Vulin i Vučić žele za kosovske Srbe?

Ne, nećete moći da podstaknete ovu međusobnu mržnju da biste održali svoju moć igrajući patriotu u Srbiji.

Samo vi nastavljate javno i pravno vrijeđati manjine u vašoj državi. Na taj način više vrijeđajte svoju državu nego li same Albance.

Gospodine Vulin i gospodine Vučiću, podsećam vas da je Čubrilović  Albance nazivao  Arnautima, ali se i tada nisu potčinjavali.

Ni mi nismo podčinjeni vama. Sve vam je uzalud!

Čak i nakon jučerašnje presude suda, još sam više uvjeren da vaša mržnja neće pobijediti Srbiju.

Balkan ima alternativu samo u miru, suživotu i uzajamnom poštovanju.

Stoga vaša diskriminacija nema alternativu!

U ovom slučaju, moje pitanje upućeno premijerki Brnabić: da li će ovaj jezik mržnje biti instaliran kao standard u vašoj vladi u komunikaciji s manjinama, a posebno sa Albancima?

0