Potpisan ugovor za izgradnju dionice Poprikuše – Nemila na Koridoru 5c

U prostorijama Javnog preduzeća Autoceste Federacije BiH u Mostaru potpisan je ugovor za izgradnju dionice autoputa na Koridoru 5c – Poprikuše – Nemila, javlja Anadolu Agency.

Ugovor su potpisali direktor JP Autoceste FBiH Adnan Terzić kao investitor, te u ime izvođača Evren Utku Gok, projekt menadžer kompanije Cengiz Insaat iz Turske. U svojstvu svjedoka pojavili su se ministar saobraćaja i veza FBiH Denis Lasić, te Muamer Hajduk.

Vrijednost ugovora je 208.059.247,42 eura sa PDV-om, a dionica će biti finansirana sredstvima osiguranim u okviru ugovora o zajmu sklopljenog sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj od 70 miliona eura, zatim Evropske investicijske banke od 90 miliona eura, te bespovratnim sredstvima Evropske unije u iznosu od 41,1 milion eura.

Direktor JP Autioceste FBiH Adnan Terzić naveo je da je u 2020. godini ostvaren kompletan plan Autocesta FBiH te da je dionica za koju je danas potpisan ugovor veoma komplikovana s ozbiljnim tunelom, dugačkim 3.600 metara.

“Iskoristili smo današnji ugovor da zajedno sa ekspertima Evropske banke za obnovu i razvoj uspostavimo dodatnu proceduru kada je riječ o evaluaciji tendera. Obezbijedili smo na taj način smanjenje rizika po investitora kada je riječ o eventualnoj eskalaciji cijena i produženju roka građenja. I tunel ‘Prenj’ će se ‘tenderisati’ po istom principu. Ovim ugovorom došli smo do jasnih spoznaja i procedura kako da zaštitimo i investitora i izvođača na budućoj gradnji tunela ‘Prenj’. Ovo je deveti ugovor nakon usvajanja Zakona o izmjenama i dopunama prostornog plana sa specijalnim obilježjima na Koridoru 5c. Kompanija Cengiz Insaat je etablirana i brzo i efikasno radi, tako da sam siguran da će zadovoljiti sve potrebe ovog projekta“, izjavio je Terzić.

Projekt menadžer Cengiz Insaata Evren Utku Gok podsjetio je da je ova kompanija s aktivnostima u Bosni i Hercegovini započela još 2012. godine, kao i da je angažovana na gradnji tunela Donja Gračanica – Zenica od 2018. godine.

“Dionica Poprikuše – Nemila je veoma zahtjevna sa najdužim tunelom na koridoru, koji dva puta prelazi željeznicu, dva puta magistralu i dva puta rijeku Bosnu. Na kraju, hvala Ministarstvu saobraćaja i veza FBiH i JP Autoceste FBiH na ukazanom povjerenju“, rekao je Gok.

Ministar saobraćaja i veza FBiH Denis Lasić današnji ugovor ocijenio je kao pozitivan primjer u tmurnom vremenu pandemije koronavirusa. Kazao je i da je tunel koji će se graditi veoma zahtjevan zbog geologije, napomenuvši kako će se graditi dva mosta i dva vijadukta.

“Ne sumnjam da će izvođač, renomirani Cengiz Insaat, u predviđena 42 mjeseca to uraditi iznimno kvalitetno i možda i brže od predviđenog. Hvala im, a hvala i Autocestama FBiH za današnji svečani čin“, istakao je Lasić.

Rok za završetak radova je 42 mjeseca.

AA

Nema poruka za prikaz