Povodom Dana državnosti BiH: “Merhamet” dopremio konvoj pomoći za povratnike u RS

Povodom 25. novembra – Dana državnosti BiH, Muslimansko dobrotvorno društvo “Merhamet“ dopremilo je konvoj pomoći za bošnjačke povratnike u entitet Republika Srpska (RS), javlja Anadolu Agency (AA).

Pomoć “Merhameta” dobit će brojni povratnici u Prijedoru, Banja Luci, Kostajnici, Bosanskom Novom, Bosanskoj Gradišci, Bosanskoj Dubici, Bosanskom Kobašu, Prnjavoru, Derventi, Doboju, Tesliću, Kotor Varošu i Čelincu.

Predsjednik HO “Merhamet” MDD Kenan Vrbanjac, koji je predvodio konvoj, kazao je da su u organiziranju cjelokupne akcije uključeni bili svi regionalni odbor ove humanitarne organizacije.

“Cilj nam je bio da, povodom našeg velikog praznika, povratnicima u RS pošaljemo poruku da nisu sami i da uvijek mogu računati na našu podršku. Zato je “Merhamet” odlučio da Dan državnosti BiH obilježi na taj način da posjetimo povratnike i uručimo im znatnu pomoć u raznim prehrambenim artiklima, sredstvima za higijenu, povrću sa našeg poljoprivrednog imanja u Zavidovićima, paketima, školskom priboru i drugim stvarima neophodnim za život”, kazao je Vrbanjac.

Prema njegovim riječima, briga o povratnicima u RS je jedan od „Merhametovih“ prioriteta.

“Otuda i naš plan da rad “Merhameta” u manjem bh. entitetu ojačamo, kako bi mogli biti od koristi socijalno ugroženim građanima. Nastojimo da im kroz razne projekte omogućimo održivi povratak i da žive od vlastitog rada. Zato je ‘Merhamet’ sa svojim aktivnostima sve prisutniji u RS, gdje nastoji postaviti neke nove, čvršće temelje, za dobrobit socijalno ugroženih porodica kojima je neophodna pomoć”, poručio je Vrbanjac.

Naglasio je da je za što veći uspjeh pomenute akcije bila neophodna podrška “Merhametovih“ donatora, koji u velikoj mjeri pomažu rad ove humanitarne organizacije te da ona nije izostala.

“Pozvali smo privredne subjekte, institucije i naše građane da se uključe u ovu akciju, kako bi naša pomoć obuhvatila što više povratničkih porodica u RS. Mnogi su se odazvali našem pozivu. Ovim putem ih pozivam da njihova podrška bude kontinuirana kako bi i naša misija i briga o povratnicima bila što efikasnija”, kazao je Vrbanjac.

Podsjetio je da “Merhamet” stipendira brojne učenike osnovnih i srednjih škola iz socijalno ugroženih porodica, prije svega povratničku djecu te da je i to jedan od načina na koji ova humanitarna organizacija nastoji pomoći povratnicima.

Vrbanjac je najavio i izgradnju staklenika na “Merhametovom” poljoprivrednom imanju u Zavidovićima gdje će se, kako je kazao, proizvoditi rasad, koji će se potom besplatno dijeliti povratnicima u RS.

“To je samo jedan od načina kojima “Merhamet” nastoji pomoći toj kategoriji stanovništva da žive od svog rada. To nastojimo i našom akcijom ‘Kurban’, odnosno otkupom stoke od povratnika”, istakao je Vrbanjac.

Iskoristio priliku da svim Bosancima i Hercegovcima čestita Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

“Merhamet” je prije dvije sedmice dopremio i konvoj pomoći u Bihać za migrante koji su locirani na Vučjaku. U šest kombi vozila stigla je pomoć koja se sastojala od hrane, vode, voća, sredstava za higijenu, ćebadi i drugih potrepština, a koju su, takođe, obezbijedili svi “Merhametovi“ regionalni odbori.

Nema poruka za prikaz