Povratnik u BiH: Mašine za čišćenje naftnih mrlja plasira na norveško tržište

Moja želja da se vratim u rodni kraj je bila velika, tako da sam se odlučio sa svojim partnerima u Norveškoj da otvorimo ovdje fabriku, prvo inženjerski ured, a kasnije i radionicu, počinje svoju priču inženjer Ivo Klarić.

Tako je 2014. godine krenuo sa proizvodnjom mašina za čišćenje naftnih mrlja i otpada, te curenja u industrijskim pogonima i plasirao proizvode iz BiH na norveško tržište. Danas, njihova mašina za čišćenje vode „RenaPure“ može riješiti problem zagađenja vode naftom i drugim mazivima sa bušotina i brodova.

Međutim, za izvoz ovih mašina na tržište EU, bilo im je potrebno kompletiranje certifikacijskog procesa, za što im je USAID Diaspora Invest pružio tehničku podršku.

– Primarna certifikacija nam je omogućila da zadovoljimo europske direktive, koji se tiču brodova, ističe Klarić.

„Eagle Technology“ se bavi proizvodnjom mašina za pročišćavanje zemlje i vode od zagađivača teškim mazivima, u prvom redu sirovom naftom, te proizvodnjom rashladnih sistema za velike industrijske hale.

U Žepču se vrši kompletna proizvodnja. Norvežani su pokrenuli ovu firmu zahvaljujući direktoru Ivi Klariću, koji je za tu kompaniju radio 16 godina, a pred otvaranje „Eagle Technology“ u Žepču vodio je firmu u Kini.

Prije tri godine u Žepču je osnovana firma „Eagle Technology“, koja je dio norveške korporacije „Eagle Technology AS“. Njihova specifičnost je, prije svega, u načinu proizvodnje i asortimanu proizvoda, koje plasiraju na svjetsko tržište, po čemu su jedinstveni u kompletnoj regiji. Danas se konstantno šire i i na druga međunarodna tržišta. Da bi to postigli, planiraju investirati više od 600.000 američkih dolara u objekte i opremu.

– Naše tržište je globalno tržište – od Brazila, Afrike, Nigerije do Kanade, ali mi primarno izvozimo preko sestrinske kompanije u Norveškoj, koja dalje distrubira te mašine gdje je potrebno, objašnjava Klarić.

MojaBiH

Nema poruka za prikaz