Pozitivno mišljenje EK nije dovoljno: Ovo su uvjeti koje BiH mora ispuniti

Bosna i Hercegovina je dobila pozitivno mišljenje Evropske komisije o kandidatskom statusu. Mišljenje pokazuje značajnu prekretnicu u odnosima između Bosne i Hercegovine i Evropske unije koja ostaje opredijeljena da pruža podršku našoj zemlji na evropskom putu, kazao je evropski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Han (Johannes Hahn).

– Što se tiče aplikacije BiH, Komisija je dala Mapu puta za reforme na planu demokratije, ljudskih prava, vladavine prava i reforme javne uprave. Prvi put se razmatra situacija u BiH u odnosu na sve standarde koje se primjenjuju na zemlje članice. Mišljenje je jedna prekretnica u odnosima između EU i BiH i pokazuje da je EU posvećena podržavati zemlju na njenom putu ka EU integracijama – kazao je Han.

Nakon izlaganja Hana, izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Kristijan Dan Preda (Cristian) kazao je da je u mišljenju Evropske komisije rečeno da BiH u konačnici može postati članica EU, s tim što postoji niz koraka i zahtjeva koji moraju biti ispunjeni.

– Kao izvjestiocu za BiH, drago mi je vidjeti da su objavljene mjere za ovu zemlju. Mislim da to odgovara analizi mjera koje imamo. Bilo je teško prije pet godina, ali Komisija je sada dala pozitivan stav i nadam se da će Vijeće prihvatiti kandidatski status za BiH. Drago mi je da postoji jasnost evropskog puta BiH. Identificirali su prioritete i lopta je sada na dijelu terena vlasti BiH. Brzina kojom budu odgovorili na sva neriješena pitanja je ključna – kazao je Preda.

Komesar Han je dodao da su i sve zemlje zapadnog Balkana ostvarile određene pomake, ali su ostali i brojni izazovi koji se trebaju riješiti, a u ovom izvještaju Evropska komisija dala je smjernice za rješenje spornih pitanja.

– Još postoje slabosti u oblasti ekonomije, potrebno je riješiti pitanje velike nezaposlenosti, potrebno je nastaviti s reformama, a ključni faktor je podizanje standarda života – kazao je Han.

Nema poruka za prikaz