Poziv strankama u Mostaru da se oglase o problemima s „Uborkom“

Udruženje građana “Jer nas se tiče” iz Mostara uputilo je otvoreno pismo kandidatima na predstojećim izborima u Mostaru, koji su zakazani za 20. decembar. Pismo je poslano na adresu 31 političkog subjekta, odnosno 375 kandidata na predstojećim izborima. 

Udruženje građana “Jer nas se tiče” obraća se otvorenim pismo – očekujući da će kandidati reagovati na trenutnu situaciju, te kao kandidat/kandidatkinja na predstojećim izborima i potencijalni vijećnik Gradskog vijeća grada Mostara dati svoje javno obećanje da će raditi u interesu svih građana, stavljajući na listu svojih prioriteta borbu za konačno zatvaranje deponije Uborak i njeno izmještanje na novu lokaciju.

Podsjetimo, deponija Uborak kod Mostara nastavlja raditi, iako je odavno premašen njen kapacitet. U tu deponiju neselektivno su se dugo vremena, podsjećaju aktivisti, odalagale sve vrste otpada, uključujući i medicinski i animalni. Iako je mnogo puta upozoravano na brojne nezakonitosti u funkcionisanju deponije „Uborak“ ništa konkretno nije urađeno kako bi se trovanje vode, tla i zraka zaustavilo.

Odgovore svih kandidata, kažu u udruženju, javno će objaviti, a oni koji ne pošalju svoju izjavu ili se negativno izjasne, objavit će javno uoči izbornog dana. Rok za izjašnjavanje je 15. decembar 2020. godine do 11:55 sati.

federalna.ba

Nema poruka za prikaz