Poznat identitet nastradalih u padu aviona na Kozari

Irina P. (31), inače državljanka Rumunije, i njen saputnik Beograđanin Igor Ivanović (34) poginuli su u padu sportskog aviona pajper 28, čija je olupina pronađena u petak popodne na području sela Aleksići, na Kozari, dan nakon što se srušio.

Tridesetjednogodišnjakinja je bila pilot aviona, dok je tri godine stariji mladić bio operater na operaciji oralne vakcinacije lisica protiv bjesnila, koju su na širem području banjalučke i prijedorske regije izvodili radnici beogradske firme “STS avijacija”.

“Državljanka Rumunije, koja je inače porijeklom iz Moldavije, i Beograđanin išli su zajedno avionom. Imali su redovnu komunikaciju sa zemljom. Nisu se žalili ni na kakav tehnički problem. Međutim, odjednom se veza s njima izgubila. Šta je uzrok tragedije, ne znam. Nisu isključeni ni ljudski faktor ni loše vrijeme. Istražioci neće moći računati na crnu kutiju, pošto ih ovaj tip aviona nema. Avion je proizveden sedamdesetih godina prošlog vijeka, ali je redovno, u skladu sa zakonom, servisiran i pregledan. U trenutku polijetanja bio je ispravan”, tvrde sagovornici.

Brojni policajci, pripadnici spasilačkih službi, lovci, lugari i mještani češljali su i u četvrtak i u petak svaki pedalj zemlje. Podignuti su i dron i helikopter.

U pitanju je izuzetno nepristupačan, blatnjav, strm, kamenit teren. Vozilom se po blatnjavom, šumskom putu, moglo prići tek donekle. Mjestimično je bilo i magle, što je dodatno otežavalo potragu. Ulagani su nadljudski napori da se dođe do aviona.

Oko 15 sati avion su pronašli pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ). Nažalost, članovima posade nije bilo spasa.

Mještani Subotića ispričali su da pretpostavljaju da je avion udario u stijenu te kažu da su na mjestu događaja scene potresne. Kako kažu, vidjeli su u ovom selu više uplakanih ljudi iz Srbije te da su najvjerovatnije u pitanju poznanici žrtava.

Olupnina je locirana u okviru velike potrage u kojoj su, kako je potvrđeno iz MUP-a Srpske, učestvovali pripadnici policijskih uprava Gradiška i Prijedor, Jedinice žandarmerije, SAJ-a, Republičke uprave civilne zaštite i Helikopterskog servisa Srpske te planinari, lugari i drugi građani. Bojan Škorić, načelnik PU Gradiška, rekao je da je potraga počela odmah nakon prijave te je trajala do jedan sat nakon ponoći, kada je prekinuta zbog lošeg vremena. Natavljena je čim je svanulo.

Načelnik Policijske uprave Prijedor Sretoja Vujanović rekao je da je potraga za sportskim avionom bila otežana zbog uslova na terenu. Ljubiša Aramanda, predsjednik Planinarskog saveza RS, rekao je da je u potrazi učestvovalo 14 njihovih pripadnika. U petak je objavljeno da je kompaniji “STS avijacija” ovo još jedan od mnogobrojnih incidenata s avionima. Posljednji se, kako se dodaje, dogodio u Rumuniji prije mjesec dana. Prema dostupnim podacima, u septembru 2015. godine, također u BiH, srušio se njihov golden igle C421-B, kada je jedan pilot poginuo.

Nezavisne

Nema poruka za prikaz