Pranje suđa pokreće mozak i pomaže da se fokusirate

Dean i Ayesha Sherzai, neurolozi iz SAD-a nedavno su otkrili da pranje suđa pozitivno djeluje na mozak i kognitivne funkcije – poput rješavanja križaljke i mozgalice.

Kako prenosi MBG, rekli su da je razvijanje pažnje nužno za održavanje zdravlja mozga, a pranje suđa pomaže upravo u tome – da se potpuno fokusiramo.

“Ako je pažnja narušena, narušeno je puno drugih stvari poput pamćenja i izvršavanja određenih zadataka. Važno je jačati koliko god možete dok ste mladi, a mozgalice, križaljke i zagonetke nisu jedine metode. Pomažu i neki svakodnevni zadaci koje radite, poput pranja posuđa”, rekao je Sherzai.

Dok stojite u kuhinji i perete prljave tanjire, viljuške i noževe, potpuno ste fokusirani na to. Održavate oštrinu pažnje, a to je ključno za funkcioniranje mozga kako starite. Starenjem vaš fokus postaje sve više i više pogođen, a multitasking samo otežava zadržavanje oštrine, otkrili su doktori.

Naravno, nije toliko riječ o načinu na koji perete suđe i o samom činu pranja već o fokusiranosti na zadatak, a mnogi ljudi reći će da ih pranje suđa također opušta i da ne razmišljaju ni o čemu drugom u tom trenutku. “Slično je i s kuhanjem, pazite na svaki korak i samo ste koncentrirani na to.

Ove aktivnosti su poput meditacije, ne mislite ni na šta drugo. To je sjajan primjer održavanja fokusa i praćenja jedne stvari”, rekla je Ayesha. 

0

Nema poruka za prikaz