Predsjednik EP: Očekujemo promjenu odluke o Sjevernoj Makedoniji

Novoimenovani predsjednik Evropskog parlamenta (EP) David Sassoli boravi u zvaničnoj posjeti Sjevernoj Makedoniji, što je prva njegova posjeta izvan Evropske unije (EU) od preuzimanja dužnosti, javlja Anadolu Agency (AA).

Sassoli se u ponedjeljak sastao s premijerom Sjeverne Makedonije Zoranom Zaevom, a dvojica zvaničnika razgovarala su o evropskoj perspektivi te zemlje nakon što joj je Evropsko vijeće odbilo dati zeleno za početak pristupnih pregovora s EU-om.

Sassoli je istakao da su sve evropske institucije uvjerenja da Sjeverna Makedonija treba započeti pregovore o pristupanju.

“Kao što znamo, vjerovali smo u početak pregovora o pristupanju. Ali sada očekujemo da će se za nekoliko mjeseci odluka promijeniti. To bi možda omogućilo institucijama Sjeverne Makedonije da započnu nove reforme i ne stanu. Imamo zajedničku budućnost”, poručio je Sassoli.

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev zahvalio se Sassoliju i Evropskom parlamentu koji je glasao za rezoluciju kojom se traži otpočinjanje pregovora s tom zemljom i Albanijom.

Istakao je da je odluka EU da ne započne pregovore na dnevni red stavila pitanje euroskepticma.

“Nije lako nastaviti bez strukturisanih i sistemskih pritisaka koje bi sa sobom donijeli pregovori o pridruživanju. Ali mi tvrdimo ‘nema alternative’. Naravno da nastavljamo s reformama i argumentima da u zemlji prevladava pravda”, rekao je Zaev.

Predsjednik EP će se u okviru posjete Skoplju sastati i s predsjednikom Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim, predsjednikom Sobranja Talatom Xhaferijem i liderima političkih stranaka. Predviđeno je i da se obrati zastupnicima u Sobranju.

Nema poruka za prikaz