Predstavljen Cezeri, prvi turski leteći auto

Prošle sedmice najnovija tehnološka dostignuća predstavljena su na Teknofestu, najvećem svjetskom festivalu tehnologije, a među hiljadama novih uređaja najviše pažnje izazvao je Cezeri, turski leteći automobil.

Prvi leteći automobil u Turskoj, Cezeri, predstavljen je kako je i najavljeno na festivalu vazduhoplovstva i tehnologije koji se održava u Istanbulu a koji je od 17. do 22. septembra posjetilo gotovo 2 miliona ljudi.

Tim od 50 inženjera iz Cezeri Robota, koncerna Baykar Grupe, pod vodstvom tehničkog menadžera kompanije Baykar i predsjedavajućeg Turske fondacije za tehnologiju Selçuka Bayraktara razvio je ovaj leteći automobil.

Raste tržište letećih automobila

Cezeri Robot, kompanija nazvana po muslimanskom izumitelju iz 12. stoljeća Ismail al-Jazari (Cezeri na turskom), učestvovao je već u stotinama projekata, uključujući i one divova i kopnenog prometa kao što su Boeing, Bell, Rolls-Royce, kao i Ubera i Amazona.

Dok se takmičarska trka nastavlja na međunarodnoj areni, procjenjuje se da će tržište letećih automobila vrijediti 90 milijardi dolara do 2026. godine. 14. septembra završen je i njemački Volocopter i uspješno obavljen njegov probni let.

biznisinfo.ba

Nema poruka za prikaz