Predstavnički dom PFBiH o ublažavanju ekonomskih posljedica epidemije

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH razmatraće danas na online sjednici Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom virusa korona.

Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom virusa korona u parlamentarnu proceduru uputio je Klub poslanika SDP-a po hitnom postupku, a ovim zakonskim aktom je, između ostalog, predviđeno uspostavljanje garancijskog fonda, saopšteno je iz Parlamenta FBiH.

U obrazloženju za donošenje izmjena i dopuna zakona navodi se da medicinska kriza i dalje traje i da nije u potpunosti prevaziđeno aktuelno stanje ekonomije sa kriznim šokovima, što jasno implicira da firme trebaju mjere aktivne podrške, jer imaju ogromne probleme nelikvidnosti, posebno izvozna industrija, turizam, trgovina i zanatlije.

Iz Kluba SDP-a ističu da je u socijalnoj sferi stanje ekstremno pogoršano zbog rasta nezaposlenosti i smanjenja plata, kao i doznaka dijaspore, te ukazuju da se ispravnim pokazuju procjene Svjetske banke da će rasti siromaštvo na zapadnom Balkanu.

Ovim izmjenama zakona se propisuju subvencionisanja doprinosa za obavezna osiguranja, obustava obračuna i plaćanja zatezne kamate na javne prihode, ukidanje obaveza plaćanja akontacije poreza na dobit i poreza na dohodak kod samostalne djelatnosti, prekid obračuna zateznih kamata na zakašnjela plaćanja u dužničko-povjerilačkim odnosima, prekid prinudne naplate, održavanje stabilnosti pojedinih isplata, te isplate jednokratne naknade dugoročno nezaposlenim licima.

Pred poslanicima će se naći i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o doprinosima, po skraćenom postupku, te Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama poljoprivrednim savjetodavnim službama.

Na sjednici bi trebalo da budu razmatrani i nacrti zakona o izmjenama i dopunama Zakona o principima lokalne samouprave u FBiH, Zakona o preduzetničkoj infrastrukturi u FBiH, kao i Nacrt zakona o gasovodu “Južna interkonekcija BiH i Hrvatska”.

Poslanici će se izjasniti i o Prijedlogu zakona o policijskim službenicima FBiH kojim se, između ostalog, regulišu policijska iskaznica, značka, uniforma i nošenje oružja, policijska ovlaštenja, dužnosti i prava policijskih službenika, upražnjena radna mjesta i zapošljavanje, policijsko obrazovanje, postavljanje i raspoređivanje policijskih službenika, te njihovi činovi, unapređenje i ocjena rada.

Na predloženom dnevnom redu su i izvještaji o radu više federalnih institucija.

Izvor: federalna.ba

Nema poruka za prikaz