Presedan u S. Arabiji: Prodavnice će raditi tokom ezana i namaza

Saudijske vlasti donijele su odluku prema kojoj će biti dozvoljeno da radnje budu otvorene 24 sata dnevno, uključujući i vrijeme obavljanja molitve.

Službena saudijska agencija SPA objavila je kako je Vijeće ministara ove zemlje održalo sastanak kojim je predsjedavao saudijski kralj Selman bin Abdulaziz Al-Saud. Na sastanku je donesena odluka kojom se dozvoljava kontinuiran rad poslovnim prostorima, uključujući i vrijeme obavljanja namaza, što ranije nije bio slučaj u ovoj zemlji.

Vlasnici poslovnih prostora koji budu željeli da njihove radnje budu otvorene i tokom noći, i obavljanja namaza moći će uputiti zahtjev ministarstvu. Nakon što bude obavljena procjena, izdaje se dozvola za rad 24 sata dnevno.

Ovom odlukom saudijskih vlasti, u zemlji je okončana praksa koja je podrazumjevala zatvaranje poslovnih prostora tokom učenja ezana i obavljanja molitve. 

Saudijski zvaničnici navode kako vjeruju da će nova praksa biti na zadovoljstvo građana te kako će otvoriti nove horizonte u poslovnom životu ove zemlje.

Navodi se također kako globalni primjeri davanja dozvole za 24-satni rad pokazuju da takva praksa pozitivno utiče na ekonomiju zemlje.

Nema poruka za prikaz