Priča o ljudima čije je porijeklo iz BiH, a žive u turskom selu, čuvaju bh. tradiciju i bosanski jezik (VIDEO)

Ovo selo specifično je po tome što u njemu već 130 godina žive Bosanci koji su uspjeli sačuvati svoj jezik i dio bosansku tradiciju.

Buljubašić je razgovarao sa stanovnicima Turankoy sela kako bi saznao više o njihovoj povezanosti s Bosnom i Hercegovinom.

“Mi smo iz Bihaća porijeklom i solidno govorimo bosanski, naša djeca malo slabije pričaju. Kad sam bio u Bihaću, nisam se baš mogao dobro razumjeti s ljudima tamo, oni kažu da pričam stari bosanski jezik”, kazao je jedan od stanovnika Turankoya.

Odmah se nadovezuje drugi sagovornik, najstariji stanovnik sela, 86-godišnjak koji kaže da je najstariji muškarac u selu, dok je od žena među najstarijima 90-godišnja nena Rukiya, čiji je suprug također Bosanac.

“Niko od nas nije znao turski jezik, ali morali smo naučiti. Selam ćete u Bosnu”, poručila je nena Rukiya.

Jedan od stanovnika sela Turankoy išao je u BiH tokom rata kako bi se borio na strani bosanske armije. Imao je, kaže, 22 godine kada je počeo rat u BiH.

Nakon što je avanturu priveo kraju, Buljubašić je zaključio da je jako lijep osjećaj doći u stranu zemlju u kojoj ljudi pričaju bosanski jezik i njeguju bosansku kulturu, tradiciju i običaje.

Nema poruka za prikaz