Priča o vulkanu koji može ubiti pet milijardi ljudi: Pojedini tvrde da se budi

Ako već do sada nije bilo dovoljno kataklizmi za zabrinutost, nedavno objavljena knjiga vratila je još jednu užasnu mogućnost u središte pozornosti javnosti. Između ostalih katastrofa, “End Times” Bryana Walsha ističe erupciju supervulkana Yellowstone u Sjedinjenim Državama kao događaj koji bi mogao uništiti veliki dio čovječanstva, donosi Big Think.

Vulkan Yellowstone u Wyomingu ne izbija previše često. Posljednji put to je bilo prije 640.000 godina. Nitko ne može sa sigurnošću znati kada će ponovno eksplodirati, ali po nekim se mjerenjima to sada već može dogoditi u bilo kojem trenutku, piše Express.hr.

Kad se to dogodi, može se računati na to da će erupcija u atmosferu izbaciti 240 kilometara kubičnih kamenja, prašine i pepela, kao što se to dogodilo tijekom posljednje velike erupcije. Izbio bi takav tok magme koji bi zatrpao područje u krugu od 60 kilometara. Dijelovi Colorada, Wyominga i Utaha završili bi zatrpani s jednim metrom pepela.

Cijela prostranstva Srednjeg zapada bila bi prekrivena s desetak centimetara takvog pepela. A ako mislite da već to zvuči kao užasna vijest, onda znajte i to da bi u atmosferu iz takvog vulkana pokuljalo toliko prašine i otrovnih plinova poput sumpornog monoksida da bi cijeli planet bio omotan gustim oblakom koji bi odbijao sunčevu svjetlost. Došlo bi do dramatično brzog hlađenja cijelog planeta i klima po cijelom svijetu bila bi radikalno pothlađena najmanje nekoliko godina.

Nema poruka za prikaz