Prije godinu dana u Kini registrovan prvi slučaj koronavirusa

Danas se navršava godina dana otkako je u Kini registrovan prvi slučaj koronavirusa. Infekcija je “krenula” od 55-godišnjaka iz kineske provincije Hubei, te se u posljednjih 365 dana proširila na cijeli svijet.


Nulti pacijent registrovan je u kineskoj provenciji Hubei, odakle se infekcija proširila na grad Wuhan, a zatim i van Kine na ostatak svijeta. Međutim, nova istraživanja sugerišu kako je vrlo vjerovatno da je virus cirkulisao u Italiji već u septembru 2019. godine.

Od 17. novembra 2019. godine do danas u svijetu je koronavirusom zaraženo malo više od 55 miliona ljudi, a od oboljenja koje izaziva ovaj virus (COVID-19) preminule su 1.333.042 osobe. Uspješno ih se oporavilo 38.529.601.

Najgora situacija trenutno je u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) gdje je do sada zaraženo 11,5 miliona ljudi. Slijede je Indija (8,8 miliona) i Brazil (5,8 miliona), a zatim i Francuska, Rusija, Španija, Velika Britanija, Argentina, Italija, Kolumbija i Meksiko sa oko milion slučajeva infekcije.

Vijesti koje donose nadu objavljene su početkom prošle sedmice, kada su kompanije Pfizer i BioNTech predstavile vakcinu koja ima učinkovitost od 90 posto. Već jučer oglasila se i američka farmaceutska kompanija Moderna predstavljajući vakcinu koja ima učinkovitost od 94,5 posto.

U utrci za pronalazak najučinkovitije vakcine i stavljanje na tržište trenutno se bori 11 kompanija.

Vijesti o sve bližem otkriću toliko željene vakcine pozitivno utječu i na svjetska ekonomska tržišta, ali i daju nadu cijelom svijetu da se vidi svjetlo na kraju tunela.

Nema poruka za prikaz