Prikazan video na kojem Trump puca po oponentima i medijima

Video prikaz izrugivanja sa američkim predsjednikom Donaldom Trumpom kako nožem napada i puca na svoje političke protivnike i medije, navodno je prikazan na sastanku predsjednikovih pristalica u njegovom odmaralištu u Miamiju.

New York Times u nedelju izvještava da video, koji je od tada objavljen na Twitteru, prikazuje scenu filma Kingsman: Tajna služba, uređenog da izgleda kao da Trump nožem bode i puca na ljude i novinarske organizacije u crkvi.

Mete su CNN, Politico, Black Lives Matter, BBC, Guardian, voditeljica MSNBC-a Rachel Maddow, Hillary Clinton, pokojni senator John McCain, Bernie Sanders, Barack Obama i drugi unutar ‘Crkve Lažnih Vijesti (Church of Fake News).

Od svoje pobjede na izborima 2016. Trump je često opisivao novinske izvještaje o njemu kao “lažne vijesti” i “neprijatelje naroda”.

Čini se da je video napravio TheGeekzTeam na YouTubeu, pro-Trumpovom kanalu koji ima dugu historiju stvaranja videa u znak podrške 45. predsjedniku. Pomenuti videozapis objavljen je na kanalu u julu 2018. godine.

Prema pisanju Timesa, video je prikazan prošle sedmice na američkoj Prioritetnoj konferenciji u ljetovalištu Doral Miami. Na skupu su govorili Donald Trump Jr. i bivša glasnogovornica Bijele kuće Sarah Huckabee Sanders.

Jedan od organizatora događaja, Alex Phillips rekao je Timesu da osuđuje objavu videa, te da istražuje na koji način je došlo do njegovog prikazivanja.

U izjavi koju je u četvrtak dao za CNN navodi da je video “grozan i strašan”.

“Nažalost, ovo nije prvi put da pristalice predsjednika promovišu nasilje nad medijima u videu koji im se čini zabavnim – ali ovo je daleko najgori video”, navodi CNN u izjavi na Twitteru.

“Predsjednik i njegova porodica, Bijela kuća i Trumpova kampanja video snimak bi odmah trebali osuditi i to najjačim mogućim terminima. Sve manje od toga bilo bi prešutno odobravanje nasilja koje niko ne bi trebao tolerisati. ”

Udruženje dopisnika Bijele kuće saopćilo je da je “prestravljeno” video snimkom i da bi “svi Amerikanci trebali osuditi taj prikaz nasilja usmjerenog prema novinarima i njegovim političkim protivnicima”.

„Ranije smo upozoravali predsjednika da bi njegova retorika mogla podstaći nasilje. Sada pozivamo njega i sve koji su povezani s ovom konferencijom da osude ovaj video i potvrde da nasilju nema mjesta u našem društvu. ”

Beto O’Rourke osudio je video na Twitteru, rekavši: „Ovaj video nije smiješan. Ubit će ljude. ”

Glasnogovornik Trumpa izjavio je Timesu da video nema nikakve veze s Trumpovom kampanjom za ponovni izbor, te da kampanja ne odobrava nasilje.

Nema poruka za prikaz