Proglašeno globalno vanredno stanje zbog ebole u Kongu

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je globalno vanredno stanje zbog pojave ebole u Demokratskoj Republici Kongo, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju WHO-a se navodi da je zbog jednogodišnje epidemije ebole u Kongu proglašena vanredna situacija na globalnom nivou.

Odluka o proglašenju globalnog vanrednog stanja je donesena na sastanku Komiteta za vanredne situacije Svjetske zdravstvene organizacije u Ženevi u srijedu.

“Ovo je mjera koja upozorava na moguće povećane nacionalne i regionalne rizike i potrebu za intenziviranom i koordiniranom akcijom kako bi se nosili s njima”, naveli su iz WHO-a na Twitteru.

Opasni virus se proširio na grad Gomu, grad od dva miliona stanovnika.

Više od 1.600 osoba umrlo je od ebole od augusta prošle godine, što je druga najsmrtonosnija epidemija ovog virusa, a zaraženo je preko dvije hiljade osoba.

Ove sedmice je potvrđen slučaj ebole u Gomi, a to je ono čega su se zdravstveni radnici odavno pribojavali.

Vanredne situacije u zdravstvu proglašavaju se kod epidemija koje se mogu proširiti i na druge države. Ovo je tek peti slučaj proglašavanja vanrednog stanja ovog tipa i koristi se samo kod najozbiljnijih zdravstvenih prijetnji.

Nema poruka za prikaz