Propuh nas ne može ubiti

Neki i dalje vjeruju u priče koje su se dokazale lažnima. Neki mitovi su se toliko raširili da danas mnogi nisu sigurni što je istina, piše 24hr. Ovo su najčešći mitovi u koje se i dalje vjeruje…

Jezik – Pet je osnovnih okusa koje razlikujemo: gorko, slatko, slano, kiselo i umami (okus hrane bogate proteinima). Uprkos uvriježenoj zabludi da su različiti dijelovi jezika specijalizirani za pojedine okuse, svi okusi dolaze sa svih dijelova jezika.

Električni ventilator – U Južnoj Koreji postoji mit da ako ostavite ventilator preko noći upaljen, on vas može ubiti. Slično kao i propuh.

Mjesečari – Postoji zabluda da mjesečare ne treba dirati. Ipak, istraživanja su pokazala da je vjerojatnije da će se mjesečar ozlijediti ako ga ne probudite nego ako to učinite. Bit će malo zbunjeni, ali će se vratiti u krevet.

Bikovi – Ove životinje ne vide boje. Reagiraju na pokrete i u toreadoru vide prijetnju, a ne u crvenoj boji, kako mnogi vjeruju.

Morski psi – Internetom se proširio mit kako morski psi ne mogu dobiti rak. Da, mogu. Posebno rak kože.

Napoleon – Ovaj vojskovođa se često stavlja u koš s niskim ljudima u povijesti, ali on je sa svojih 170 cm bio jedan od viših ljudi u svoje vrijeme u Francuskoj.

Kineski zid se vidi iz svemira. Dobra propaganda i zanimljiva priča, ali nije istinita.

Vikinzi – Vikinzi su doživljavani kroz historiju kao pleme divljaka s rogatim kacigama. U stvarnosti, te kacige je napravio dizajner u 19. stoljeću za potrebe Vagnerove (Wagner) opere.

Ajnštajn – Postoji priča da je genijalac Albert Ajnštajn (Einstein) pao matematiku u školi. Ta priča se brzo proširila internetom, ali nije istinita.

Nema poruka za prikaz